IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”
IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”

Premieră în medicina din Moldova. Chirurgii au realizat o operație complicată

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost efectuată operația Chistjejunostomie pe ansa izolata Roux prin abord laparoscopic. Asta înseamnă că un chist pancreatic a fost unit cu o ansă a intestinului subțire pe cale minim-invazivă. Până acum, astfel de intervenție chirurgicală se realiza doar prin abord clasic, laparotomic.
Intervenția a fost realizată de echipa de specialiști de la IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”.
Potrivit medicilor, pacienta, o femeie de 26 de ani, a fost diagnosticată cu un chist pancreatic, care putea evolua în insuficiență pancreatică cu ulterioarele complicații periculoase pentru viață.
Pentru facilitarea scurgerii sucului pancreatic în lumenul intestinului subțire a fost necesar de unit chistul pancreatic cu intestinul subțire, prin efectuarea unei anastomoze chisto-jejunale”, se explică într-un comunicat al instituției.
Printre avantajele acestei operații sunt cicatrici foarte mici, micșorarea duratei de spitalizare, recuperarea precoce, minimalizarea complicațiilor post operatorii, susțin medicii.
Pacienta a fost externată  și se simte bine.
Responsabilii de la Spitalul republican „Tmofei Moșneaga” aduc la cunoștință că toate costurile intervenției au fost acoperite de polița de asigurare medicală obligatorie.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media