Liceul teoretic „Alexei Mateevici” din municipiul Șoldănești a fost renovat și dotat pentru a avea o eficiență energetică maximă.
Costul proiectului de creștere a eficienței energetice este de 2,9 milioane de euro, bani alocați în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice”, finanțat de UE și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
În cadrul proiectului au fost renovate mai multe spații ale instituției.
„Sălile sportive s-a făcut mai frumoase, mai moderne, așa și bufetă nouă avem și multe altele. Clăsile, bănci noi, ferestre”.
Părinții și elevii sunt încântați de proiect.
„Copiii se simte foarte bine, clasele sunt luminoase, sunt foarte călduțe, copiii umblă mai lejer la școală, mai binevoitor se trezesc dimineața”.
„Ne-am așteptat foarte mult, adică am fost în așteptare, am știut că o să fie bine, dar chiar e foarte bine. Suntem mulțumiți, sper să se păstreze. Ne place”.
Elevii susțin că erau nevoiți anterior să stea îmbrăcați în sălile de clasă.
„Cu mult mai comod și mai cald, de la ferestre nu mai vine rece. Iarna erau zile în care eram nevoiți să îmbrăcăm jeaca, înșiși învățătorii ne îndemnau”.
Elevii și profesorii au sărbătorit cu ocazia încheierii proiectului.
Potrivit directoarei liceului, anterior procesul de studii atât pentru elevi, cât și pentru profesori, se desfășura cu dificultăți, condițiile fiin insuportabile.
„– Cum au fost până acum, până la proect în școala noastra? – Complicat. Pentru toți. Îndeosebi iarna. Temperaturi minime în sălile de clasă, cu geamuri vechi și deteriorate prin care șuera vântul, iar noi, elevi și pedagogi, îmbrăcați din gros, desfășuram lecții. Apă din când în când și multe năsucuri umede, frunți fierbinți, buletine de boală, absențe, părinți ingrijorați”, povestește Rodica Grosu, director interimar al instituției.
La eveniment au participat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spinu, Ambasadorul UE în Moldova Janis Mazeiks și șeful departamentului de cooperare pentru dezvoltare al Ambasadei Germaniei în Republica Moldova. Conducerea liceului i-a premiat pentru contribuția la modernizarea școlii.
„Mă adresez acum copiilor și elevilor, atunci când o să creșteți, să gândiți foarte bine ce faceți cu țara asta și unde o ducem. Și eu tare sper că generația mea și cele de mai departe să vă ofere o țară care este o membră a Uniunii Europene și voi să puteți să faceți mai muult decât am reușit noi. Iar pentru profesori, părinți și ceilalți: Eu vă rog să fim maturi, pragmatici și să înțelegem, că avem o șansă să le oferim acestor copii un viitor cu pace, cu liniște și cu bunastare, și acest viitor este în Uniunea Europeană”, a vorbit Andrei Spînu.
Ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, a subliniat că astfel de proiecte, pe lângă îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă a populației, au drept obiectiv „tranziția la energie verde”, care face parte din strategia energetică a UE.
Liceul Alexei Mateevici a devenit ultima instituție de învățământ din 8 care a beneficiat de acest program. În total, liceul are 77 de angajați și 574 de elevi. Modernizarea face parte dintr-un proiect de 39,8 milioane de euro care vizează asigurarea accesului la apă potabilă, canalizare și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice.