Mai multe piste pentru bicicliști, prioritate în trafic și educație rutieră pentru șoferi. Sunt doar câteva dintre cerințele celor care aleg să circule cu bicicleta sau trotineta electrică prin Chișinău. Oamenii spun că nu se simt în siguranță pe străzile din capitală, iar de multe ori sunt amendați pentru încălcări care nu ar trebui să fie ale lor. Primăria afirmă că, în prezent, se lucrează la actualizarea strategiei pentru dezvoltarea transportului alternativ, dar deocamdată nu este clar când aceasta ar putea fi aprobată.
„În capitală au fost amenajate piste pentru bicicliști pe o lungime totală de peste 20 de kilometri. Cele mai mari fiind cu două sensuri de circulație, informează Direcția mobilitate urbană. Una dintre ele, cu o lungime de trei kilometri, se întinde pe strada 31 August 1989 și este dotată cu semafoare. Cu toate acestea, bicicliștii spun că, nu se simt în siguranță pe drumurile din Chișinău, iar una dintre problemele semnalate este că pistele nu sunt unite între ele”, relatează jurnalist ONE TV Marina Papuc.
Acest tânăr muncește ca livrator în Chișinău. El spune că zilnic este supus riscului de a fi implicat în accidente rutiere deoarece este nevoit să circule printre mașini. Tânărul este nemulțumit că șoferii nu oferă prioritate bicicliștilor, chiar dacă regulamentul circulației rutiere prevede acest lucru.
„Chiar ieri am avut un caz. Un autobuz m-a depășit și eu presupun că intenționat mă lipea de bordură. M-am oprit brusc, pentru că de altfel, era să mă lovească. La întrebarea: „de ce ai făcut?”, a zis că: „nu te-am văzut” ”
Astfel, din cauza traficului haotic, mulți dintre bicicliști aleg să circule pe trotuare, deși știu că ar putea fi amendați.
„Pe traseu șoferii sunt agresivi. În primul rând nu știu regula, pentru că biciclistul are dreptul să meargă la un metru de bordură și mulți sunt indignați că tu mergi pe traseu cu ei. De asta mergem pe trotuare”
„E un subiect sensibil. Infrastructură insuficientă, cultura de a conduce la șoferi, la bicicliști, cei care folosesc transportul alternativ. Iată de exemplu șoferii de troleibuze ar fi trebuit să cunoască regulile, că trebuie să păstreze o distanță de 1,5 metri”.
Acest bărbat, care a revenit recent din Italia, spune că a fost sancționat pentru că circula cu bicicleta pe trotuar. Deși legislația prevede și avertisment la prima încălcare, el a primit amendă de 400 de lei.
„Ne-a trimis pe unde merge transportul public, dar nici acolo nu e banda pentru bicicliști. Nu-s indicatoare, nu-i nimic. Până la Rîșcani eu cum trebuie să vin, cu ea de cap? Articolul zice, se avertizează sau amendă. Ei nu m-au avertizat. Tot e haotic. Cum noi, diaspora, să ne întoarcem aici”.
În timp ce în Italia statul oferă 25 de cenți pentru fiecare kilometru parcurs cu bicicleta spre locul de muncă, ca parte a politicilor de reducere a poluării, la Chișinău cei care aleg transportul alternativ se confruntă cu amenzi și nesiguranță. Municipalitatea spune că acum se lucrează la actualizarea Strategiei pentru transport alternativ, care ar urma să asigure conectarea pistelor pentru bicicliști. Deși proiectul a fost prezentat în 2021, planul trebuie aprobat de Consiliul Municipal Chișinău, însă ședința nu a avut loc din ianuarie.
„Parcurile municipale de transport public desfășoară instruiri periodice cu șoferii, pentru a promova respectul și toleranța în trafic. În paralel, Direcția Generală Mobilitate Urbană lucrează la actualizarea Strategiei pentru transport alternativ, care va pune bazele unei rețele coerente de piste și trasee sigure, conectate între toate zonele orașului”, Veronica Baltag, purtător de cuvânt Direcția mobilitate urbană.
Potrivit Regulamentul circulației rutiere, cei care se deplasează cu bicicleta sau trotineta nu au voie să treacă pe trotuar, dacă nu este bandă special amenajată. Ei trebuie să circule la o distanță de aproximativ 1 m de marginea dreaptă a carosabilului și să poarte echipament special. La schimbarea direcției, chiar dacă au prioritate, trebuie să se asigure că au fost observați. De asemenea, trebuie să coboare de pe bicicletă la trecerile de pietoni, altfel riscă amendă de până la 450 de lei.