Calea Ferată din Moldova
Calea Ferată din Moldova

VIDEO Calea Ferată a Moldovei va fi divizată în trei întreprinderi separate

Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei va fi divizată în trei întreprinderi separate: infrastructură, călători și mărfuri. Potrivit, ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu această reorganizare a CFM va atrage mai multe investiții de infrastructură feroviază.

Inițiativa este criticată de fostul director al CFM, Oleg Tofilat, care a precizat că această măsură nu va funcționa, iar investițiile statului în acest sector vor fi colosale.

„Acest lucru va permite ca și alte companii private să intre pe sectorul feroviar, să poată să asigure transport de marfă și de pasageri, iar statul prin compania de întreținere a infrastructurii să facă investiții mai bune în infrastructură, astfel încât să creștem viteza, siguranța, dar și să ne aliniem la standaedele europene”, afirmă Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Experții în economie salută inițiativa autorităților și spun că doar în așa mod infrastructura feroviară va fi reanimată.

Da, este o acțiune bună, dar extrem de întârzâiată cu vreo 30 de ani. Noi vom face investiții în infrastructură și dacă vom face investiții în infrastructură, noi avem nevoie de cel puțin 700 de milioane de euro. Sper că vor apărea cel puțin servicii de transport marfar pe calea ferată private în competiție. Aici noi vom câștiga bani, dar fără infrastructură toți ocoloesc Republica Moldova”, explică Veaceslav Ioniță, expert în economie.

Fostul director al CFM, Oleg Tofilat critică proiectul și este de părere că acesta nu va funcționa.

Eu sunt de opinia că separarea operațională trebuie de făcut prin mijloace sau instrumente mai moderate decât separarea chirurgicală a Întreprinderii Calea Ferată în trei unități distincte juridic. Ca spre exemplu o separare internă a proceselor și o autonomie mai mare a managerului de infrastructură. Următoarea etapă este să avem un holding cu societăți pe acțiuni separate pe transport și infrstructură, dar subordonate aceluiași holding”, spune Oleg Tofilat, fost director al CFM.

Concepția pentru restructurarea sectorului feroviar și a Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova a fost adoptată în 2017 de către Guvernul Filip, dar aceasta nu a mai fost implementată.

Pierderile estimative ale CFM au constituit aproape 150 de milioane de lei în 2023.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA