VIDEO ANSP: Peste 50 de mii de moldoveni și-au administrat vaccinul antigripal

Peste 50 de mii de moldoveni și-au administrat, de la începutul campaniei de imunizare, vaccinul antigripal. Centrele Medicilor de Familie din toată țara au primit în acest an 200 de mii de doze de ser antigripal, iar prioritar sunt vaccinați medicii, profesorii, polițiștii, copiii, vârstnicii și persoanele care suferă de boli cronice.

Epidemiologii le recomandă persoanelor din grupurile de risc să administreze simultant vaccinul antigripal și cel împotriva virusului SARS-CoV-2.

Vaccinarea anticovid -19 este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății și continuă să fie administrată concomitent cu vaccinarea antigripală”, a comunicat Veaceslav Guțu, medic epidemiolog ANSP.

9 mii de doze de ser antigripal au fost disrtibuite în acest an Centrului medicilor de familie nr. 6 din Chișinău. Printre pacienții care au venit să-și administreze vaccinul este și Galina Cornea în vârstă de 72 de ani. Femeia ne-a povesit că are boli cronice și pentru a evita posibile complicații se vaccinează anual contra virusului gripal.

Sunt în grupa de risc cu tensiune și diabet și în tot anul mă stărui să mă vaccinez, vine sezonul rece și noi ca pensionari suntem mai vulnerabil la aceste boli. De 10 ani mă vaccinez”, a vorbit Galina Cornea, pacientă.

Acum a făcut-o.

-Cum vă simțiți?

Bine mă simt!

-De ce v-ați vacinat?

-Așa e cultura sănătății.

-Vă protejează vaccinul?

-Da. Acum îi cheamă pe persoanele mai în vârstă și probabil noi ne apropiem în grupele de risc.

Aveți boli cronice? Nu! sunt sănătos și asta le doresc și la alții”.

 

Sunt în grupa de risc, de aceea m-am vacinat. Medicul de familie v-a chemat? Medicul de familie, m-a chemat”.

Eu personal am făcut toate care au fost tot normal și mă bucur mult. Socot că toată lumea trebuie să se injecteze”.

Peste 25 la sută dintre persoanele din grupul de risc, care sunt în evidența Centrului de Familie nr. 6 și-au administrat serul antigripal în primele două săptămâni de la lansarea campaniei de vaccinare.

Diana Iachim, medic de familie:
Conform ordinului Ministerului Sănătății prioritari sunt contingentul profesional, grupurile de risc de pacienți pentru gripă și complicațile postgripale. Vaccinarea este si pentru copii, deci vaccinarea este de la 6 luni pentru copii, inclusiv pentru femeile gravide în orice trimestru de sarcină și restul populației”.

Potrivit medicilor, pacienții nu au nevoie de pregătire specială pentru a se vaccina, iar peste 14 zile de la administrarea serului, în organism se formează anticorpi care contribuie la dezvoltarea unui anumit grad de protecție.

Diana Iachim, medic de familie
Vaccinul este foarte eficient pentru patru serotipuri de gripă. Eficiența este foarte mare pentru a evita complicațiile post gripale și gripa cu evoluție severă”.

Deși conștiientizează beneficile vaccinului antigripal, numărul scpeticilor rămâne încă destul de mare, spun medicii epidemiologi.
Știm informații dar nu vrem să ne vaccinăm. Nu cred în vaccinare”.

„ Am fost vaccinată de covid și am suportat niște consecinte nu tocmai faine după vaccinare”

Cum vă protejați imunitatea?

În primul rând cu produse naturiste de tipul pasturii de albini cred că este cel mai bun produs pentru întărirea imunității cât eu cât și copilul meu”.

Miere trebuie de mâncat cu lămâie, miere cu lămâie. Vă vacinați contra gripei? Nu! Nu credeți în vaccin? Nu cred, înainte nu era vaccin. Lumea trăia, cu plante, Domnul ne-a dat plante. – Vă ajută? – Foarte bine”.

Medicii recomandă vaccinarea antigripală până la sfârșitul lunii noiembrie. Potrivit lor, după administrare pot apărea efecte secundare ușoare așa ca febra, dureri musculare, umflături în zona injectării, însă, aceste reacții se atenuează, în maxim o zi.

Specialiștii le mai recomandă oamenilor să-și fortifice imunitatea.

Luminița Suveică, medic endocrinolog-nutritionist:
Alimentația să fie bazată pe fructele de sezon și legumele de sezon care sunt bogate în vitamine și minerale aceasta ar fi cea mai bună metodă, desigur ceaiurile cale cu zmeură cu măceș care sunt bogate în vitamina C. Vitamina C este un antioxidant împotriva infecților virozelor și îmbunătățește și imunitatea

Nutriționista a menționat că o alimentație bogată în fibre și vitamine nu poate înlocui administrarea vaccinului antigripal.

În acest an, Republica Moldova a achiziționat un lot de 200.000 de doze de vaccin antigripal din Olanda, pentru care a plătit 20,5 milioane de lei din bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Anul trecut, țara noastră a cheltuit 24 de milioane de lei pentru achiziționarea a 188.000 de doze de vaccin din Coreea de Sud. Alte 30.000 de doze de vaccin antigripal au fost donate anul trecut de organizația The Task Force for Global Health. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, apropae 96 la sută dintre toate dozele de anul trecut au fost administrate.

Și centrele medicale private din Chișinău au în stoc vaccin atigripal, care costă 599 de lei.

Potrivit statisticilor oficiale, 1980 de moldoveni s-au îmbolnăvit de gripă în 2023, iar 4 au decedat din cauza complicațiilor provocate de virusul gripal.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media