Vești proaste pentru presa scrisă. „Poșta Moldovei” crește tariful pentru distribuția ziarelor

Anul se încheie cu vești proaste pentru presa scrisă. „Poșta Moldovei” a anunțat o creștere de aproape 350 % a tarifului pentru distribuția ziarelor în anul 2024. Decizia întreprinderii de stat a îngrijorat redacțiile, în special, cele locale, care spun că scumpirile ar putea duce la dispariția ziarelor de pe piața media. Jurnaliștii atenționează că vor fi nevoiți să majoreze considerabil prețul pentru edițiile tipărite și prognozează că, în consecință, numărul persoanelor abonate va scădea considerabil, așa cum majoritatea abonaților sunt persoane cu venituri mici, în special, pensionari.

Directoarea redacției ”Observatorul de Nord” din Soroca, Elena Cobăsneanu, spune că „Poșta Moldovei” i-a informat, recent, că prețul distribuției pentru un ziar va crește în 2024 de la 1,30 lei la 5,75 lei. Jurnalista spune că noutatea i-a șocat, mai ales că redacția pe care o conduce își anunțase deja cititorii că prețul final al unui ziar, în 2024, va fi de 5 lei.

ELENA COBĂSNEANU, directoare „Observatorul de Nord”: ”Paradoxul este că noi am anunțat abonare la un exemplar de ziar de 5 lei, care include tipar, hârtie și difuzare și la unele ziare și anumit procent la salarizare. Manevra, așa zic eu, în toiul campaniei de abonare, făcută de Poșta Moldovei, nu am cuvinte să descriu, dar dacă rămâne fără atenție, se închid 99% din numărul de ziare la nivel locale.  Deoarece noi am ajustat prețurile după cum ni s-a recomandat de la începutul anului, cu 40%,, dar 2.21 ei ne-au mărit prețurile cu 350 de procente. Este o tentativă de a nimici presa locală”. 

Redactorul șef de la ziarul din Criuleni și Dubăsari „Est Curier”, Elena Motricală, spune că ar fi trebuit să înceapă campania de abonare încă la începutul lunii noiembrie, dar nu a putut realiza acest lucru, așa cum „Poșta Moldovei” abia acum a le-a expediat oferta. Elena Motricală crede că, după scumpirile anunțate de întreprinderea de stat, costul final al unui ziar „Est Curier” ar putea crește de aproape trei ori, iar numărul abonaților va scădea în jumătate.

ELENA MOTRICALĂ, redactor-șef „Est Curier”: ”Dacă noi vindem azi ziarul cu 3,50 lei, și în prețul acesta intră tipografia, lucrul redacției și distribuția, pentru anul viitor, doar distribuția ne costă 5 lei 65 de bani. Noi avem contingentul de bază pentru ziar oamenii de la 45 plus,  care au venituri modeste și care nu au pierdut capacitatea de citit”. 

Și Ziarul de Gardă a emis o declarație în care anunță că majorarea cu aproape 350 % a tarifului pentru distribuție, anunțată de „Poșta Moldovei”, va afecta în mod critic capacitatea redacției de a desfășura campania de abonare și de a-și asuma producerea ediției tipărite pentru anii următori. „Ziarul de Gardă solicită Guvernului, Comisiei Parlamentare pentru mass-media, ONG-urilor de mass-media și partenerilor de dezvoltare să analizeze cu maximă diligență riscurile acestei decizii, inclusiv riscul închiderii variantei tipărite a ZdG – ziarul cu cel mai mare număr de abonați din Republica Moldova, singurul ziar de investigații, ziarul care a scris timp de peste 19 ani istoria luptei cu fenomenul corupției din acest stat ”, se arată în declarația Ziarului de Gardă.

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, susține că majorările anunțate de „Poșta Moldovei” sunt o provocare enormă pentru presa scrisă, care ar putea duce la dispariția unor publicații scrise, care în timp au reușit să fie înalt apreciate de oameni.

PETRU MACOVEI, director API: ”La modul practic, asta înseamnă că ziarele vor trebui să plătească toți banii pentru abonament, toți banii se vor duce către Poșta Moldovei și unele redacții vor fi chiar în datorii către Poșta Moldovei, chiar dacă nu au editat niciun ziar.  Dar redacțiile presei scrise au cheltuieli enorme cu hârtia care a crescut foarte mult urmare a războiului Rusiei contra Ucrainei, au cheltuieli operaționale, cheltuieli de salarii, investiții pentru dezvoltare. Dacă nu vor fi luate măsuri de susținere, asta ar însemna moartea presei scrise în Republica Moldova.”

Managerii instituțiilor de presă scrisă solicită ajutorul autorităților, mai ales în condițiile în care „Poșta Moldovei” este o întreprindere de stat. Guvernul a anunțat că în zilele următoare va căuta o soluție.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului:  ”Autoritățile prin Guvernul Republicii Moldova își doresc să sprijine instituțiile de presă, inclusiv în special ziarele care se împacă cu codul deontologic. La momentul de față discutăm despre un mecanism de subvenționare a creșterii a acestor tarife. Cu alte cuvinte diferența de cost care este impusă de Poșta Moldovei să fie acoperite de către un mecanism financiar acoperit de o organizație credibilă cum este API”.

Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” susține că a fost nevoită să majoreze costurile pentru distribuția ziarelor, pentru a asigura continuitatea serviciului și că mizează pe faptul că autoritățile vor iniția un mecanism de susținere a redacțiilor.

TATIANA GANGAN, comunicator „Poșta Moldovei”:  ”Actualizarea tarifelor pentru distribuirea edițiilor periodice este o măsură necesară pentru a asigura continuitatea serviciilor, ținând cont și de constatările Curții de Conturi. Mai mult, aceasta are impact direct în salarizarea angajaților noștri, inclusiv a celor 2000 de poștași implicați în distribuirea publicațiilor periodice.” 

Experții de media susțin că, singurele ziare care și-ar putea acoperi costurile majorate de distribuție, ar putea fi cele care reprezintă versiunea moldovenească a ziarelor rusești.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media