Va fi sau nu stare de urgență în agricultură? Răspunsul ministrului Bolea

După ce fermierii au solicitat în nenumărate rânduri declararea stării de urgență în agricultură, ministrul Bolea a dat de înțeles că Guvernul identifică soluții pentru rezolvarea problemelor în agricultură. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii a evitat să ofere un răspuns concret.

,,Cum poți să împarți 100 milioane la o țară întreagă când doar în raionul Cahul sunt peste 130 milioane pagubă? Se fac cheltuieli de bani nechibzuit și necalculat. [..] Noi nu am cerut bani. Noi am cerut stabilizarea situației critice în agricultură prin decretarea stării excepționale. Asta înseamnă că se deplasează toate grupele care au de deplasat în vederea încheierea unui contract de ajutor. Nimeni nu vrea să decreteze această stare excepționale în Republica Moldova”, a spus Serghei Ivanov, membru al Consiliului de administrare al Forței Fermierilor.

În replică, ministrul Agriculturii a dat de înțeles că există soluții de care se vor ocupa instituțiile responsabile de la ministerul pe care îl conduce, dar a evitat să ofere un răspuns concret.

,,Ministerul Agriculturii urmează să centralizeze situația cu actele de secetă din Republica Moldova și nu numai, din păcate mai avem de centralizat… S-au depus aproximativ 2400 de acte instituite la zi și în jur de 97 000 de hectare care au avut de suferit în urma secetei și grindinii”, a declarat ministrul Agriculturii.

Conform lui Bolea, Guvernul Republicii Moldova a identificat resursa financiară de 100 milioane și de mâine Ministerul Agriculturii va cere ca prin metode foarte transparente să fie repartizați aceste 100 milioane de lei. Totodată, la întrebarea cum comentează solicitarea fermierilor de a declara stare de urgență în agricultură, Bolea a răspuns că eixstă suficiente soluții pentru a ajuta agricultorii.

,,Se dorește oprirea procesului de calculare a penalităților și executare silită de către creditori. Astăzi, Republica Moldova are legislația totală la zi care permite agricultorului în mod legal să își rezolve aceste probleme. Legislația este foarte transparentă […], și conform Codului Civil nu există nici un creditor care nu ar lua în calcul problema”, a spus Vasile Bolea, ministrul Agriculturii.

Conform datelor prezentate de agricultori, în 2022 au fost afectate de secetă peste 27 de mii de hectare de culturi, în 2023 peste 16 mii de hectare, iar în 2024 peste 19 mii de hectare de culturi din prima grupă, iar informațiile în ceea ce privește a doua grupă încă nu au fost colectate. În total, în acești 3 ani, suma prejudiciilor a ajuns la aproape 700 de milioane de lei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA