Ungaria, hotărâtă să blocheze aderarea la UE a Ucrainei

Ucraina nu va fi gata să adere la Uniunea Europeană atât timp cât nu se poate instala pacea în ţară, a afirmat ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto. El a spus că aderarea Ucrainei la UE „ar aduce războiul în bloc, ceea ce evident nu doreşte nimeni”. Ba mai mult, Ungaria a spus că nu va sprijini integrarea europeană a Ucrainei decât dacă Kievul își va modifica legile privind minoritățile, în special în ceea ce privește educația. ”Ucraina va reuși să rezolve decizia politică a Ungariei de a se opune demersului său de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat ministrul pentru integrare europeană de la Kiev, potrivit Reuters.

Budapesta a intrat în conflict cu Kievul din cauza a ceea ce consideră a fi o limitare a drepturilor celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-și folosi limba maternă.

Minoritatea maghiară din Ucraina este protejată în mod adecvat, iar oficialii ucraineni și maghiari lucrează împreună la modificările legislative recomandate de Bruxelles, a afirmat Olga Stefanishyna, ministrul care supervizează integrarea europeană a Ucrainei, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

„Orice țară care a luat, înainte de orice, decizia politică conștientă de a bloca decizia privind Ucraina va găsi un motiv (pentru a face acest lucru)”, a spus ea.

„Ungaria a făcut o astfel de declarație. Înțelegem că există o astfel de declarație, dar înțelegem, de asemenea, că există un dialog cu Budapesta”, a adăugat ea.

Stefanishyna a făcut, posibil, referire la declarația de miercuri a ministrului ungar de externe Peter Szijjarto, care a spus că Ucraina nu este încă potrivită pentru aderarea la UE și ar putea aduce războiul în cadrul blocului.

„Modul în care Ucraina încalcă cele mai fundamentale drepturi ale UE în problema drepturilor minorităților naționale este deosebit de evident. Și din moment ce, conform evaluării UE, Ucraina nu a îndeplinit condițiile de aderare, nu considerăm că este oportun să se facă progrese suplimentare în chestiunea negocierilor de aderare cu Ucraina.”, a declarat Szijjarto, potrivit Yahoo News.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat luna trecută că strategia UE în privința războiului „a eșuat” și că nu vede niciun motiv pentru ca Ungaria să trimită banii contribuabililor săi pentru a sprijini țara afectată de război.

Consiliul European va decide luna viitoare dacă va începe discuțiile de aderare cu Ucraina, care vor necesita sprijinul unanim al celor 27 de state.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media