SUA urmează să ofere țării noastre 50 de milioane de dolari

SUA urmează să ofere țării noastre 50 de milioane de dolari. Decizia finală va fi luată de Congresul Statelor Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul unei conferințe de presă.

 

”Vrem să vă sprijin să curățați sistemul judiciar, vom lucra împreună cu Congresul și vom aloca 50 milioane dolari pentru a avansa aceste eforturi, pentru a rezista în fața Rusiei, de a organiza alegeri libere, corecte, de a continua parcursul spre UE”, a declarat Antony Blinken.

De asemenea, secretarul de stat al SUA a vorbit și despre puterea Moldovei de a rezista în fața campaniilor de intimidare din partea Rusiei, cele în care se utilizează pe larg dezinformarea, utilizarea corupției, fabricarea datelor.

”SUA, dar și alte națiuni, folosesc sancțiuni împotriva celor care încearcă să submineze democrația Moldovei. Din februarie 2022 s-au alocat 774 milioane de dolari pentru a consolida instituțiile moldovenești, de a construi reziliența și de a contracara aceste acțiuni care vin de la Federația Rusă. Vrem să ajutăm Moldova în contracararea atacurilor cibernetice, prin sprijinirea unei noi academii”, a mai spus Antony Blinken.

Maia Sandu a mulțumit Statelor Unite pentru tot sprijinul acordat până acum, în special despre ajutorul de 80 milioane de dolari pentru a achita compensații cetățenilor.

”Moldova nu doar a aşteptat să fie ajutată, ne-am răsuflecat mânecile şi ne-am apucat de lucru, ne-am consolidat securitatea energetică. Astfel, de la o dependență totală față de resursele energetice rusești, astăzi cumpăram gaze naturale din mai multe surse, inclusiv din SUA. Vă mulțumesc pentru că sprijiniți Ucraina, asta înseamnă și sprijin pentru securitatea Republica Moldova.  Vă mulțumesc încă o dată pentru tot sprijinul acordat Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu

Amintim că Antony Blinken a sosit miercuri la Chișinău. Oficialul s-a întâlnit și cu premierul Dorin Recean. Este a doua vizită pe care o efectuează în mandatul său în Republica Moldova. Prima a avut loc în martie 2022.

De la Chişinău, secretarul de stat american va pleca la Praga, unde joi va participa la o reuniune informală a miniştrilor de externe din cadrul NATO.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media