Studiul de fezabilitate pentru viitorul stadion național va fi finalizat peste mai bine de un an

Studiul de fezabilitate pentru viitorul stadion, care urmează a fi construit în Republica Moldova conform standardelor UEFA, va fi finalizat peste mai bine de un an, iar costul se ridică la 10 milioane de lei. Cu precizări în acest sens a venit ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul unei emisiuni de la RLive. 

„La prima etapă noi o să avem un studiu de fezabilitate pe care-l finanțăm – el costă 10 milioane de lei – pentru ca să putem să clarificăm în ce model va fi finanțat acest viitor stadion. El poate să fie finanțat atât din bugetul de stat, cât și din surse externe. Poate fi finanțat și de către parteneri. Bugetul de stat este o potențială sursă, care poate fi extinsă în timp. Putem atrage și surse externe, inclusiv de la donatori.  Studiul de fezabilitate, pentru care s-au alocat bani acum, la rectificarea  bugetului de stat,o să fie finalizat, probabil, în iulie-august anul viitor și o să răspundă la toate aceste întrebări”, a precizat Dan Perciun.

Întrebat dacă construcția stadionului reprezintă un proiect populist în ajunul alegerilor prezidențiale și parlamentare,  ministrul a negat acest fapt și a  ținut să precizeze că, de fapt, stadionul ar putea genera venituri.

„Veți fi surprinsă, dar în Moldova se joacă mult fotbal și există o solicitare mare din partea cetățenilor de rând pasionați de acest sport. Pe lângă aceasta, stadionul va răspunde unor necesități ale Federației de Fotbal și ale suporterilor, dar și ale altor federații, fiindcă acesta prevede și alte spații interne care pot fi utilizate pentru mai multe probe sportive. Pe lângă asta, oferă și oportunitatea de desfășurare de evenimente, de altă anvergură, și generează și o mai mare atractivitate pe extern pentru asemenea evenimente. Este posibilitatea noastră să valorificăm la maximum această potențială investiție ”, a răspuns ministrul.

Dan Perciun a reamintit că construcția stadionului se regăsește și în Strategia sportului -2030, votată recent de Cabinetul de miniștri, dar și în Planul Național de dezvoltare a Guvernului care a aprobat această investiție.

„Așteptăm studiul de fezabilitate care va fi gata anul viitor, când vom lua o decizie împreună, ca și societate, ca să putem acționa mai departe. Un stadion bine gândit, bine organizat, bine administrat generează potențial economic, noi locuri de muncă și mai multe venituri în bugetul de stat. Și se răscumpără această investiție în timp. Dar la aceste întrebări pertinente va răspunde studiul de fezabilitate. Trebuie să înțelegem că, da, 85 mln de euro nu este puțin – o parte va fi finanțată din bugetul de stat, o parte din extern – dar ca magnitudine asta reprezintă aproximativ echivalentul Fondului Rutier pentru un an”, a adăugat oficialul.

Amintim că, pe 11 iunie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că autoritățile își propun să construiască în următorii cinci ani un stadion național de categoria 4 UEFA, adică cea mai înaltă. Stadionul va avea 18 000 de metri pătrați de suprafață construită, 60 000 de metri pătrați desfășurați și 10 000 de metri pătrați în interior. Obiectivul va avea o capacitate de 20 000 – 25 000 de locuri. Acesta va fi dotat cu acoperiș, care va acoperi toate scaunele spectatorilor, și între 1 500 și 1 800 locuri de parcare.

Studiul de prefezabilitate a fost efectuat deja, fiind indentificate cinci potențiale terenuri pentru construcția stadionului. Un teren din Stăuceni, de lângă Arena Chișinău, a acumulat cel mai înalt punctaj, însă acest lucru nu înseamnă o decizie finală. Un răspuns final, totuși, îl va oferi studiul de fezabilitate.

Construcția stadionului presupune investiții de 85 milioane de euro.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA