Fâșia Gaza

Gaza, aflată sub asediu, nu mai are saci pentru cadavre

Pe măsură ce războiul dintre Israel și Hamas escaladează, agenția specială a ONU pentru refugiații palestinieni a avertizat că Gaza, aflată sub asediu, nu mai are saci pentru cadavre.

Numărul morților este în creștere. Nu există destui saci de cadavre pentru morți în Gaza”, a declarat Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) într-un comunicat de presă, luni, 16 octombrie, transmite Digi24.

De când Hamas a lansat atacul surpriză violent în Israel în urmă cu nouă zile – ucigând peste 1.400 de israelieni și declanșând atacuri aeriene din partea Israelului și un asediu al Fâșiei Gaza, aproape 2.800 de palestinieni au fost uciși, potrivit raportului.

„Gaza nu a avut energie electrică, împingând serviciile vitale, inclusiv sănătatea, apa și canalizarea în pragul colapsului și agravarea insecurității alimentare”, a adăugat agenția în raport.

Săptămâna trecută, Israelul a ordonat civililor din orașul Gaza să evacueze spre sud, ca parte a pregătirii pentru un atac la sol asupra Gazei. De atunci, peste un milion de persoane – care reprezintă aproape jumătate din populația din Gaza – au fost strămutate, a raportat UNRWA.

Pe măsură ce cresc temerile că conflictul Israel-Hamas se va transforma într-un război regional mai mare, secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat duminică că Orientul Mijlociu este „în pragul prăpastiei.”

Străzi întregi distruse în tabăra de refugiați din Gaza

Un număr mare de clădiri dintr-o tabără de refugiați din nordul Gazei au fost distruse de atacurile israeliene.. Civililor li s-a spus să părăsească zona și să se îndrepte spre sudul Gazei înainte de atacuri.

Mii de morți și răniți

Peste 2.500 de palestinieni au murit și alți 9.000 au fost răniți în urma bombardamentelor israeliene în Fâșia Gaza, iar cei care supravieţuiesc se confruntă cu evacuări forţate şi cu lipsa apei în condiţiile „asediului complet” al orașului. În cursul nopţii s-au putut auzi ecourile unor noi lovituri aeriene israeliene în Fâşia Gaza.

La o săptămână de la începerea conflictului, numărul morţilor în Fâşia Gaza a crescut la 2.670, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii din Gaza. În urma atacului de amploare al Hamas, Israelul a legat furnizarea de servicii de bază pentru populaţia civilă din Fâşia Gaza de eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi de organizaţia islamistă. Tensiunile erau la limită duminică seara în Gaza, în timp ce aşteptata ofensivă terestră a Israelului a fost amânată pentru a permite mai multor civili din Gaza să se deplaseze spre sud pentru a evita incursiunea armatei israeliene.

500.000 de oameni au părăsit nordul Gaza

Locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene, a declarat că IDF estimează că aproximativ 500.000 de oameni au părăsit până acum partea de nord a Gazei şi a acuzat Hamas că a îngreunat situaţia pentru cei care încearcă să plece spre sud, informează BBC.

IDF menţine două rute de evacuare sigure, a spus el, iar pe măsură ce operaţiunea militară se apropie de o fază „consolidată”, nu va fi sigur pentru civili să rămână în oraşul Gaza. Întrebat în legătură cu un atac de vineri, în care ar fi murit 70 de persoane pe un drum identificat ca fiind sigur de către armata israeliană, Conricus a reiterat că IDF nu vizează în mod activ civili. Dar la un moment dat, în timpul briefingului, el a părut să recunoască faptul că natura operaţiunii presupune că nu este întotdeauna posibil să se evite victimele civile.

Atacăm Hamas, le atacăm infrastructura şi îi vânăm în mod activ pe comandanţi… Atunci când vânezi o ţintă activă, care poate fi în mişcare, probabil că nu putem folosi acelaşi tip de tactici care minimizează daunele colaterale, cum ar fi avertizarea timpurie şi lovirea acoperişurilor, din motive evidente – pentru că atunci persoana ar şti că este vizată şi ar putea scăpa”, a explicat Conricus.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media