Servicii performante pentru pacienții cu AVC. Vor fi deschise primele centre de asistență

Incidența accidentului vascular cerebral în Republica Moldova s-a majorat, poziționând țara în primele 10 locuri în lume. Pentru a spori șansele de supravietuire a pacienților, vor fi lansate centre de asistență medicală în cazuri de AVC care vor activa în regim non-stop.

Potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, în această săptămână va fi lansată activitatea primelor două tomografe în spitalele din Bălți și Căușeni, după care vor fi deschise și în alte raioane.

Tomografia computerizată va deveni o investigație care va fi oferită pacienților din aceste zone și cu oricare altă patologie. Asigurarea țării cu mai multe tomografe computerizate va pune presiune asupra creșterii competenței sistemului medical și va crește accesibilitatea pacienților la servicii medicale de investigații”, a specificat Ala Nemerenco.

Precum a precizat ministrul, vor fi create 11 centre primare de AVC în spitalele din țară: Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, spitalele raionale Edineț, Soroca, Hîncești, Florești, Orhei, Ungheni, Căușeni, Cahul și Comrat.

Un centru multidisciplinar, o etapă mai avansată de acordare a asistenței medicale, va fi deschis în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie ”Diomid Gherman”. În cadrul Institutului de medicină de Urgență va activa Centrul comprehensiv de AVC, care va organiza cooordonarea activității medicale de urgență a tuturor pacienților cu AVC, de asemenea, va servi ca instituție de referință pentru transferul pacienților gravi.

Ministerul Sănătății a asigurat cu tomografe computerizate 8 instituții medico-sanitare din țară, costul total al cărora este de 73,5 mln de lei.

În aceeași ordine de idei, ministrul sănătății a menționat trei componente importante ale lansării noilor centre:

  • Conectarea centrelor printr-o rețea comună de servicii de telemedicină. Aceasta va permite spitalelor raionale să facă legătura între pacienți și medicii neurologi specializați în tratarea unui AVC, folosind imagini video.
  • Semnarea unui acord de finanțare cu Banca Mondială pentru demararea unui proiect național de îmbunătățire a serviciciilor de reabilitare, inclusiv pentru componenta AVC.
  • Demararea unei campanii naționale pentru informarea populației despre semnele AVC, dar si asupra masurilor de prevenire a AVC.

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză principală de deces și principala cauză de dizabilitate la nivel mondial.

Republica Moldova se află în primele 10 locuri în lume în ceea ce privește incidența AVC, iar mortalitatea provocată de această maladie este de 3-4 ori mai mare decât în Uniunea Europeană.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media