Forfotă mare în sate și gospodării, unde oamenii își pregătesc grădinile și curțile, care prind viață și culoare. Cu hârlețul, sapa sau grebla în mână, gospodarii muncesc cu speranța la o recoltă bună. Pe lângă grădinărit, în multe gospodării se face și curățenia de Paști: pomii sunt dați cu var, iar gardurile vopsite.
După o iarnă lungă, pământul este din nou prelucrat, iar gospodarii se grăbesc să prindă vreme bună pentru lucrările agricole. Fie că e vorba de ceapă, salată, țelină sau ridichi, semințele sunt deja în pământ.
”Arpagic, sfeclă, morcov, pătrunjel, mazăre, floricele. Matiola, mai multe. Ne pregătim înainte de Paști, le dăm cu var, floricelele le plantăm în săptămâna floriilor”.
Când vine vorba de plantat, unii gospodari se ghidează după calendarul creștin ortodox.
”Au trecut Sfinții punem cartofi. Garoafe am luat, matiolă. Ne străduim. Numaidecât trebuie să facem dezinfecție. Se omoară microbii, varul e foarte bun pentru copăcei”.
Pentru mulți, grădina nu e doar o sursă de hrană, ci și de mândrie. Oamenii muncesc cu spor înainte de sărbătorile Pascale: curțile sunt măturate, pomii curățați, iar florile emană arome de primăvară.
”După grădina se vede ce fel de gospodar este la gospodăria ceea. Floricele am pus, trandafirii iubesc. Am cais, am mere, cireșe”.
Stela deține un magazin de unelte pentru grădinărit și spune că oamenii au început pregătirile din timp.
”Varul, vopseaua, periile. Semințele, florile tot ce e legat pentru prelucrarea pomilor, ca să aibă o roadă mai bogată. Împrospătează cu vopsea emailată împrejur, fac la cimitir ordine, împrospătează tot ca să fie tot frumos, colorat și curat”.
În satul Puhoi, ziua începe devreme. Pe străzi se simte mirosul de pământ umed, iar în grădini e forfotă mare. Primăvara n-a fost așteptată degeaba. Localnicii sapă, plivesc și pun semințe în brazde drepte, cu grijă, așa cum au învățat de la părinți și bunici. Pe Tatiana am surprins-o lucrând în grădină, femeia are 74 de ani, dar nu lasă sapa din mână. Grădina ei e aranjată meticulos, rând cu rând.
”Azi se seamănă semințe de țelină. Luna e în creștere, eu pun după lună și după zodie după ce trece ziua. Când scade luna, se pun sfeclă, cartofi, morcov, iar când crește luna, se pune tot ce crește în sus. Trandafiri mai pun, iată, sub gard, și deam ce răsare. Iată și în teplițe, roșii, un pepene, fasole, asta-i bun. Iată trebuie să văruiesc fântână”.
Grădinăritul de primăvară nu este doar o tradiție, ci și un prilej de a reuni familia, spune Tatiana. Fiecare are un rol în pregătirile de sezon: copiii și nepoții o ajută la plantări, iar mai târziu culeg împreună recolta.