Săptămâna Educației, ajunsă la cea de-a doua ediție, a fost lansată astăzi. Evenimentul de amploare dedicat sistemului educațional se desfășoară în perioada 22–25 mai și reunește mii de participanți.
La solemnitatea de deschidere a participa președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat importanța investiției în oameni și în capacitatea colectivă de a forma cetățeni echilibrați și rezilienți.
„Sistemul nostru educațional trece printr-o perioadă de transformare. Investim în oameni, în școli. Dar mai presus de toate, investim în capacitatea noastră colectivă de a forma cetățeni liberi, echilibrați, rezilienți”, a menționat Mai Sandu.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a evidențiat direcțiile strategice de dezvoltare ale sistemului educational. Oficialul a pus accent pe salarizare, modernizarea infrastructurii și reforma curriculară.
„Am pus accent pe ceea ce contează cu adevărat: calitatea actului educațional și demnitatea profesiei de dascăl”, a subliniat Perciun.
Potrivit datelor prezentate de MEC, în ultimii ani s-au investit peste 500 de milioane de lei în modernizarea universităților; peste 746 de milioane de lei pentru renovarea școlilor în cadrul programului Satul European; peste 70 de milioane de euro pentru Rețeaua Școlilor Model, proiect ce vizează transformarea calității educației.
Programul Săptămânii include 18 evenimente pentru profesori, studenți, elevi, părinți, educatori și directori și rectori.
Unul dintre punctele culminante ale ediției va fi conferința „Dialoguri pentru Viitor: Educație între Algoritm și Umanitate”, care va avea loc pe 24 mai, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.
Evenimentul va aduce în prim-plan impactul inteligenței artificiale asupra educației, cu participarea unor experți renumiți din țară și din străinătate.
Săptămâna Educației se va încheia cu un târg universitar național, care va reuni peste 4000 de absolvenți din întreaga țară și va promova domeniile de studiu pedagogice oferite de universitățile publice din Republica Moldova.
Evenimentele sunt organizate cu sprijinul partenerilor internaționali: Banca Mondială, Uniunea Europeană, UNICEF, UNDP, Norvegia, UNFPA și UN Women.