România marchează Ziua Independenței Naționale. Sărbătoarea datează din 2021, când Parlamentul de la București a adoptat o hotărâre în acest sens. Aceasta zi nu este liberă. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri că este esenţial să reflectăm la România pe care dorim să o construim pentru generaţiile tinere şi la ceea ce putem face în prezent pentru a asigura un viitor plin de prosperitate şi bunăstare.
Liderul de la Cotroceni a menționat că de la obţinerea independenţei şi până acum, statul român a făcut progrese semnificative.
„Sărbătorim astăzi un moment cardinal, proclamarea Independenţei Naţionale a României, «naţiune de sine stătătoare”, aşa cum o definea cu mândrie acum 147 de ani Mihail Kogălniceanu în faţa membrilor Parlamentului. Obţinerea independenţei României a fost o consecinţă a procesului istoric declanşat prin Unirea Principatelor din 1859, o etapă crucială în evoluţia poporului român şi a desăvârşirii unităţii naţionale prin Marea Unire din 1918”, spune preşedintele Klaus Iohannis în mesaj, potrivit Digi24.
Klaus Iohannis mai spune că „evenimentele care au loc în prezent evidenţiază relevanţa menţinerii suveranităţii statale, valoare fundamentală a oricărei naţiuni, care trebuie în permanenţă întărită politic şi economic, apărată cu responsabilitate şi seriozitate. Independenţa şi suveranitatea naţională nu pot fi separate de libertate şi democraţie, care au nevoie să fie reafirmate zi de zi, prin acţiunile şi opţiunile noastre”.
Propunerea legislativă privind sărbătorirea zilei de 10 Mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României a fost iniţiată de senatori şi deputaţi PNL încă în 2016.
Potrivit atorilor „în 10 Mai 1881, România a fost proclamată Regat, cunoscând ulterior, timp de mai bine de jumătate de deceniu, o perioadă de prosperitate şi de progres economic şi social; în 10 Mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în faţa Parlamentului Principatelor Unite; în 10 Mai 1877, Senatul proclama Independenţa statului român, când conducătorul statului român de la acea vreme, principele Carol I, a semnat proclamaţia „Independenţa absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi înainte, actul fusese citit în Parlament, de Mihail Kogălniceanu şi votată de reprezentanţii celor două Camere”, conform site-ului https://www.cdep.ro/.
La 22 decembrie 2016, Senatul a adoptat proiectul de lege privind sărbătorirea zilei de 10 Mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României iar la 9 iunie 2021 proiectul a fost adoptat şi de Camera Deputaţilor.