Pelerinaj în plin război. Peste 15 mii de evrei tranzitează Moldova spre Ucraina pentru a participa la sărbătoarea Noului An Evreiesc

În perioada 11-13 septembrie, peste 15 mii de evrei hasidici au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a se deplasa spre Ucraina.

Pelerinii urmează să ajungă în orașul Uman unde vor marca sărbătoarea Noului An Evreiesc. În acest sens, instituțiile statului din domeniile securității naționale și aeronautic au implementat măsuri speciale pentru gestionarea tranzitului, transmite Ministerul Afacerilor Interne.

„În fiecare an, mii de evrei hasidici merg în Uman, Ucraina, pentru a sărbători Rosh Hashanah (Anul Nou Evreiesc) și a onora mormântul rabinului Nachman. Anul acesta, Rosh Hashanah începe astăzi, 15 septembrie, și va dura până pe 17 septembrie, precizează MAI.

Potrivit autorităților, pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost create fluxuri speciale de procesare a documentelor călătorilor pelerini, ceea ce va permite evitarea suprapunerii fluxurilor de pasageri și, respectiv a întârzierilor la curse. De asemenea, va fi pregătit un platou de așteptare destinat evreilor hasidici reveniți din Ucraina, care urmează să părăsească teritoriul țării noastre.

Au fost instalate corturi pentru verificări. Pentru a evita suprapunerea cu cursele regulate, au fost stabilite trasee de direcție pentru pasagerii curselor charter la ghișeele de înregistrare care vor fi prevăzute doar pentru aceste curse.

Pe drumurile naționale pe care se deplasează pelerinii spre punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene Palanca, Tudora și Otaci, echipaje ale poliției de patrulare asigură fluidizarea traficului.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media