Recensământul populației și al locuințelor este în plină desfășurare. Zeci de persoane instruite merg din casă în casă pentru a completa chestionarele elaborate în acest sens. Echipa ONE TV a mers, miercuri, cu recenzorii în comuna Băcioi, pentru a vedea cum decurge la propriu acest proces.
”Suntem cu recensământul, cred că știți în ce constă, vrem să vă recenzăm locuința și gospodăria dumneavoastră. O să fiți de acord să ne răspundeți la câteva întrebări? Datele sunt confidenţiale, sunt protejate pe servere și protejate conform legislației în vigoare”
Iulia Iacub, locuitoare a comunei Băcioi, afirmă că toate cele 60 de întrebări i-au părut adecvate și că nu pune la îndoială că informația oferită de ea nu va fi divulgată.
”Digitalizarea este dezvoltată peste tot unde te duci, când sunt alegeri figurează codul personal, familia, numele, nu ma-și teme să dau răspuns la niște întrebări la care mă privește pe mine și pe gospodăria mea și ce am real să dau răspuns nu e niciun secret”.
”-Bună ziua. Câți membri sunteți în gospodărie?
-Trei.
-Câte camere locuibile aveți în locuința dumneavoastră înafară de bucătărie?
-Patru.
-Mulțumim”.
Recenzorii au ajuns și la Gheorghe Popa. Bărbatul consideră că recensământul este important pentru țara noastră.
”Eu sunt de acord să răspund la întrebările recensământului. Toată lumea noastră moldovenească, românească sau cum îi mai spunem, să alegem o cale dreaptă”.
”Recensământul ar trebui să joace un mare rol de a aduce lucrul democrație până la sfârșit”.
”Pentru comuna Băcioi este important bugetul satului și numărul de oameni ca să știe cum să cheltuiască bugetul”.
Intervievarea unei singure persoane poate dura, în medie, 15 minute.
”Noi, recenzorii, colectăm informația din ce ne-a comunicat supervizorii din 8 aprilie – 7 iunie, probabil o lună ce rămâne până la 7 iulie rămâne pentru procedura de postrecenzare, din câte cunosc noi nu vom fi implicați în aceasta”, Maria Țunu, recenzor.
Potrivit recenzorilor, în prima zi de recensământ mai mulți oameni s-au arătat sceptici și nemulțumiți de unele întrebări.
”Oamenii până ce dau dovadă de respect, nu sunt reticenţi. La naționalitate oamenii manifestă întârziere la oferirea răspunsului și la oferirea IDNP, totuși există nesiguranța cetățenilor în oferirea datelor personale. Noi încercăm să-i convingem că aceste date sunt confidențiale și sunt protejate conform legii”, Maria Țunu, recenzor.
Primarul din comuna Băcioi afirmă că, conform informațiilor oficiale, în localitate sunt aproximativ 12 mii de locuitori, dar se estimează că numărul acestora ar fi mult mai mare. Astfel, primăria speră în urma recensământului să afle numărul exact al localnicilor și să poată gestiona mai ușor problemele acestora, dar și a comunității.
”Pentru noi ca comunitate ca localitate este foarte important să știm situația reală din teritoriu care domiciliază, care sunt plecate peste hotare să știm o situație reală ca noi să ne facem o anumită strategii, planuri, viziuni, dezvoltare pe o anumite domenii, segmente care sunt necesar de intervenit”, Ilie Leahu, prima comuna Băcioi
Recensământul pentru Republica Moldova este un pas spre dezvoltare și un pas spre suportul Uniunii Europene oferit Moldovei, afirmă administratorul public de la primăria din Oradea care se află în comuna Băcioi într-o vizită de lucru.
”E important ca Moldova să spună că e o țară în creștere ceea ce se întâmplă de altfel, e o țară dinamică și în momentul în care ea decide să intre în UE are o anvergură, pentru că dacă nu vom ști câți moldoveni sunt în RM fondurile vor veni pentru un număr mai puțin de oameni. Lucrurile acestea pot să aducă doar beneficii, dar mai mult de cât atât, când știm câți oameni sunt în comunitatea noastră știm câte drumuri trebuiesc făcute, câte străzi trebuiesc reabilitate. Dacă nu spune cât suntem UE nu ne va da bani doar pentru câți suntem, am declarat jumate, vom primi jumate din bani”, Mihai Jurca, administrator public primăria Oradea, România.
Imediat ce a fost anunțat startul recensământului, unii politiceni din opoziție au criticat o parte din întrebările din chestionar, menționând că nu înțeleg logica acestora. În replică premierul, Dorin Recean, a spus că aceștia s-au făcut peste noapte experți în recensământ și i-a îndemnat să nu boicoteze procesul deoarece este un pas important pentru Moldova.
”Eu vreau să îndemn, inclusiv politicienii care s-au făcut experți în recensământ să aibă o atitudine responsabilă, să primească recenzorii și să răspundă și ei la întrebării, care au fost bine formulate și care vor răspunde exact necesităților ca să putem pune la dispoziția autorităților și mediului de afaceri, datele care sunt necesare”, Dorin Recean, prim-ministru.
Și Biroul Național de Statistică a publicat miercuri pe pagina sa oficială răspunsuri la întrebările frecvente apărute în mediul online privind Recensământul Populației și Locuințelor. Mai mult BNS îndeamnă oamenii să se informeze din surse oficiale și sigure și să nu cadă pradă dezinformării.
Ultimul recensământ a avut loc în Moldova în 2014.