Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Secretarul General al Consiliului Europei, Alain Berset, au lansat Planul de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2025-2028. Prin intermediul acestui program, va fi acordat sprijin pentru reformele democratice, consolidarea statului de drept și protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.
Elaborat de experții Consiliului Europei în colaborare cu autoritățile moldovenești, acest plan oferă sprijin pentru reforma justiției, combaterea corupției, respectarea drepturilor omului și eficientizarea administrației locale. De asemenea, contribuie la procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, facilitând implementarea standardelor europene.
În cadrul evenimentului, Maia Sandu a subliniat importanța acestui parteneriat, mai ales în contextul actualelor provocări la adresa democrației: „Planul de acțiuni este important, mai ales, în contextul în care democrația în țara noastră este supusă unor amenințări fără precedent. Suntem ținta unei campanii hibride din partea Kremlinului, care prin atacuri cibernetice, campanii de dezinformare, corupție electorală la o scară fără precedent, încearcă să submineze dreptul nostru de a ne decide singuri soarta și viitorul. Mizăm pe sprijinul Consiliului Europei în combaterea acestor amenințări la adresa democrației”, a declarat Președinta Maia Sandu cu ocazia lansării documentului.
Secretarul General al Consiliului Europei, Alain Berset, a reafirmat angajamentul organizației de a sprijini Republica Moldova: „Consiliul Europei este alături de Republica Moldova în demersul său de a-și urma aspirațiile europene. Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2025-2028 oferă o foaie de parcurs clară pentru următorii patru ani, ghidând țara către un viitor european mai solid – reformă cu reformă”, a menționat Alain Berset.
De asemenea, Alain Berset a avut o întrevedere și cu șeful Executivului, Dorin Recean. Oficialii au discutat despre măsurile necesare pentru consolidarea statului de drept, importanța prevenirii atacurilor asupra democrației și combaterea provocărilor hibride cu care se confruntă țara noastră, precum atacuri cibernetice, propagandă și dezinformare.
Potrivit Președinției, acest parteneriat este semnificativ în contextul în care Republica Moldova celebrează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei și se pregătește să preia Președinția organizației în noiembrie 2025, pentru o perioadă de șase luni. În cadrul acestei președinții, Moldova își propune să joace un rol activ în promovarea valorilor democratice și în dezvoltarea unor noi strategii pentru apărarea democrației pe continentul european.