Proprietarii de terenuri cu destinație agricolă nu vor mai fi obligați să achite polița de asigurare medicală

Proprietarii de terenuri cu destinație agricolă nu vor mai fi obligați să cumpere polițe de asigurare medicală, odată cu adoptarea în Parlament a unui proiect de lege în acest sens, elaborat de Ministerul Sănătății și un grup de deputați PAS. Președintele Comisiei Economie a legislativului, Radu Marian, a declarat că modificarea legislativă a fost inițiată după ce mai mulți proprietari de terenuri, inclusiv cei care se află peste hotare, au primit scrisori din partea Casei Naționale de Asigurări în Medicină prin care erau notificați despre faptul că sunt obligați să cumpere polița sau că trebuie să achite amenzi.

”Și în cele mai dese cazuri am fost sesizați de cetățeni din diasporă care dețin un teren agricol moștenit mai depult ca rezultat al programului național „Pământ”. Conștientizăm că aceste scrisori primite de dumneavostră au generat confuzie, nemulțumire și de aceea”, a spus deputatul PAS Radu Marian.

Până acum, deținătorii de teren agricol care nu sunt angajați în Moldova și nu sunt asigurați de către stat puteau procura polița de asigurare medicală pînă la 31 martie cu doar 1014 lei, ceea ce este de 12 ori mai puțin decât valoarea poliței medicale. Deputatul PAS a avut un mesaj pentru persoanele din această categorie care deja au achitat această sumă.

”Deținerea unei polițe de asigurare este foarte benefic. Atunci când veniți acasă, dacă ne referim la diaspora, puteți beneficia de servicii medicale acoperite de stat.  În plus, contribuția plătită de dumneavoastră de o mie de lei, oricum va veni în suportul familiilor dumneavostră care se află în Republica Moldova care utilizează seviciile medicale și care sunt mult mai scumpe decât contribuțiile fiecăruia”. 

De asemenea, deputatul PAS a explicat că Parlamentul nu a făcut careva modificări de lege prin care să oblige moldovenii din diasporă să cumpere polițe de asigurare medicală, așa cum s-a speculat în spațiul public. Potrivit lui Marian, Casa Națională de Asigurări în Medicină a expediat scrisori proprietarilor de terenuri agricole după ce instituția a primit acces la sistemul digital al organului cadastral.

”Noi nu am făcut nicio modificare la legea recentă care să oblige cetățenii din diasporă să cumpere polițe. Doi, Dacă sunteți din diasporă și nu sunteți rezident, dacă stați în țară mai puțin de șase luni de zile timp de un an, nu sunteți obligați să procurați poliță de asigurare și desigur nu vi se va cere să o procurați atunci când treceți frontiera”. 

Prețul poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală a rămas neschimbat în 2024 și constituie 12 636 de lei, iar persoanele neangajate, care nu sunt asigurate de stat, pot beneficia de un preț redus dacă achită prima în sumă fixă până pe data de 31 martie. Întreprinzătorii individuali, fondatorii de gospodărie țărănească și deținătorii de patentă plătesc doar 2028 de lei dacă achită asigurarea medicală până în ultima zi a lunii martie. Iar persoanele care desfășoară activități independente pot cumpăra polița de asigurare medicală cu doar 1622 de lei dacă se încadrează în termenul respectiv.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA