Sursa: anticoruptie.md

Raportul de audit cu privire la datoria gazelor naturale nu a fost aprobat de 4 membri din 6

Raportul de audit cu privire la datoria gazelor naturale către companiile din Grupul “Gazprom” nu a fost aprobat de patru membri din cei șase ai Consiliului de Supraveghere al Moldovagaz. Auditorii au demonstrat că partea moldovenească trebuie să achite Gazpromului o datorie de 8,6 milioane de dolari din totalul celor 709 milioane cât pretinde Gazprom.

Potrivit concluziilor din raport, restul sumei sau nu a fost demonstrată, sau a expirat. Solicitat de Info ONE, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, ne-a spus că după decizia de astăzi a membrilor Consiliului de Supraveghere, compania a ajuns în situația de până la efectuarea auditului.

Conform înțelegerilor dintre acționari care avut loc în octombrie 2021, dacă acest raport nu a fost abrobat la consiliu, practic am revenit la situația inițială până la efectuarea acestui audit. Din punct de vedere juridic, în raport cu relațiile contractuale cu Gazprom, care este creditor, nu s-a schimbat nimic. Așa cum a fost datoria 709 milioane, așa și rămâne.

Ceban a mai precizat că Moldovagaz urmează să poarte negocieri privind reglementarea datoriei.

,,Mai departe trebuie să fie negocieri, discuții nu se oprește aici că s-a luat așa decizii. Pe viitor este vorba despre un proces de reglementare a datoriilor. Aceasta nu este decizia finală și nu putem spune că nu poate fi recuperată. Trebuie de discutat, de consultat. Eu sunt adeptul dialogului, să găsim soluții reale prin care Moldovagaz poate achita această datorie. Surse noi nu avem pentru toată suma”, a spus Vadim Ceban, directorul Moldovagaz.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a scris pe pagina sa de Facebook că în cadrul ședinței s-a votat pe marginea raportului de audit, însă nu a fost examinată și propunerea Guvernului de soluționare a pretinsei datorii a Moldovagaz față de acționarul majoritar. Astfel, Parlicov propune din nou examinarea formulei de soluționare a problemei datoriilor, sau a spus că așteaptă propuneri alternative din partea Gazprom.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media