Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul care prevede indexarea pensiilor cu 10% începând cu 1 aprilie. Inițiativa, menită să ofere un sprijin suplimentar pensionarilor, a stârnit dezbateri aprinse în Legislativ și a fost criticată de opoziție. Aplicarea acestei măsuri va costa bugetul de stat peste 1 miliard de lei, potrivit estimărilor.
Potrivit documentului, coeficientul de indexare de 10 % va fi aplicat pentru partea pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2025, în mărime de 16 100 de lei. Acest mecanism va proteja, pe de о parte, puterea de cumpărare a pensiilor care nu depășesc salariul mediu și, pe de altă parte, va reduce decalajul dintre pensiile mari și cele mai mici.
Subiectul a stârnit replici acide în plenul Parlamentului.
„Dacă vorbim despre indexare în funcție de inflație, când a fost inflația 30%, pensiile au fost indexate cu 15%. Oricum le rămâneți datori pensionarilor”, a spus deputata BCS Diana Caraman.
Deputații PAS au subliniat că, dacă s-ar recupera prejudiciul de 5,3 miliarde de lei cauzat de Ilan Șor, pensiile ar putea fi indexate cu 50%.
„Șor să întoarcă banii furați, iar pensionarii vor primi mai mult”, a declarat Marina Morozova.
Deputații opoziției au acuzat guvernarea că folosește subiectul pensiilor în scop electoral.
„De ce nu ați venit cu această propunere anul trecut? Acum s-a ieșit cu fast pentru că e an electoral”, a spus deputatul socialist Vlad Batrîncea.
În replică, președintele Parlamentului Igor Grosu a îndemnat deputații să nu politizeze subiectul.
„Haideți să nu căutăm pediculoza unde nu este, haideți să votăm mai repede.”
Documentul urmează a fi examinat de Parlament în lectura doua.