Produsele moldovenești vor fi exportate pe piața UE. Liberalizarea comerțului cu UE, prelungită pentru încă 1 an

Strugurii de masă, roșiile, usturoiul, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri din Republica Moldova vor fi exportate în continuare pe piața Uniunii Europene, fără taxe și restricții cantitative. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat despre prelungirea pentru încă un an a liberalizării comerțului cu UE.

„O decizie în acest sens a fost aprobată luni, 13 mai, de Consiliul European”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Potrivit specialiștilor, această extindere a liberalizării comerciale reprezintă o oportunitate semnificativă pentru antreprenorii moldoveni, oferindu-le posibilitatea de a-și dezvolta afacerile și de a-și promova produsele pe piața europeană.

Astfel, în rezultatul liberalizării temporare a comerțului în perioada 2021-2023, exporturile moldovenești către Uniunea Europeană au înregistrat o creștere remarcabilă:

  • strugurii – de la 15,8 mii de tone în 2021 la 32,3 mii de tone în 2023;
  • exporturile de mere proaspete au crescut de la 1,0 mii de tone la 13,2 mii de tone în aceeași perioadă;
  • prunele au cunoscut o creștere semnificativă, ajungând de la 25,8 mii de tone la 60,4 mii de tone;
  • cireșele au înregistrat, de asemenea, o creștere substanțială, trecând de la 74,0 tone la 2,9 mii de tone.

Unele produse au depășit cotele prevăzute, reflectând aprecierea și cererea crescută pentru calitatea produselor moldovenești. De exemplu:

  • exporturile de struguri au depășit cu 62% cotele stabilite;
  • prunele au înregistrat o creștere impresionantă de 300%;
  • cireșele au depășit cotele cu 93%.

Totodată, Ministerul Dezvoltării economice aduce la cunoștință că, pe lângă beneficiile economice directe, liberalizarea temporară a avut un impact pozitiv și asupra agricultorilor moldoveni. În 2023, aceștia au economisit aproximativ 6 milioane de euro și au înregistrat afaceri în valoare de 89,5 milioane de doalri , în creștere cu 129% față de anul precedent.

Măsurile de liberalizare a comerțului vor intra în vigoare începând cu data de 25 iulie 2024, atunci când actualele măsuri de liberalizare vor expira.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media