Prima ședință în dosarul pe numele Evgheniei Guțul. Bașcanul așteaptă ca actele să fie traduse în rusă

Prima ședință de judecată în dosarul în care este vizat bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a avut loc marți, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ședința a fost amânată pe motiv că Guțul nu a primit actele de învinuire în limba rusă, dar doar în limba română.

Evghenia Guțul a declarat presei că nu-și recunoaște vina.

”Ședința de judectaă a fost amânată pentru sfârșitul lunii mai pentru că nu mi s-au dat actele de învinuire în limba rusă”, a spus Evghenia Guțul.

Recent, Procuratura Anticorupție a anunțat că a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid „Șor”. Acestea sunt învinuite că au acceptat cu bună ştiinţă finanţarea concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat.

Potrivit procurorilor, Evghenia Guțul, în perioada 2019 – 2022, ar fi fost activ implicată în activitate de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Republica Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 ore). Banii ar fi fost folosiți în activitatea fostului Partid ”Șor”.

Pe un alt capăt de acuzare, Evghenia Guțul, în calitate de complice, în perioada de timp octombrie 2022- noiembrie 2022, ar fi coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale a fostului Partid Politic „Șor” și ar fost responsabilă de verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele organizate de Partidul Politic „Şor” în faţa instituțiilor publice din mun. Chişinău.  Guțul ar fi acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de 42 498 532,40 lei.

Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media