Este nevoie de gestionarea mai riguroase a lacurilor de acumulare și a digurilor. Asta susține premierul Dorin Recean, care subliniază că, în unele cazuri, inundațiile ar putea fi prevenite prin aplicarea unor reguli clare și stricte în domeniul gestionării resurselor de apă.
„Trebuie o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare, modul în care sunt utilizate și să vedem structura digurilor. Multe dintre aceste inundații s-au întâmplat din cauza că nu este regulă în acest domeniu. Trebuie să revizuim totul”, a spus premierul în debutul ședinței de Guvern.
Premierul face referire la inundațiile recente, menționând că acestea s-au produs în parte din cauza exploatării necorespunzătoare a lacurilor de acumulare și a lipsei unei reglementări eficiente. Recean sugerează că, dacă lacurile și digurile ar fi fost gestionate mai bine, multe dintre inundațiile recente ar fi putut fi evitate.
„O bună parte dintre aceste lacuri sunt exploatate necorespunzător, iar din acest motiv apar inundații”, a mai spus premierul.
Peste 5 mii 500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cu 489 de unități de tehnică, au intervenit în ultimele zile în toată țară pentru a lichida consecințele inundațiilor severe, cauzate de ploile abundente. În urma intemperiilor, salvatorii au răspuns la 214 solicitări de pompare a apei din gospodării. Cele mai multe intervenții au avut loc în centrul țării, unde angajații IGSU au acționat în 145 de misiuni, iar în sudul republicii, salvatorii au avut 77 de misiuni. Potrivit Inspectoratului Național pentru Situații de Urgență, ploile abundente au inundat 42 de drumuri publice naționale.
Cea mai gravă situația a fost în sudul țării la Leova. Digurile a două bazine de acumulare au cedat din cauza ploilor torențiale, provocând pagube majore în aproape toate localitățile din zonă.