Incendii de vegetație n Australia
Incendii de vegetație n Australia

Incendii de vegetație în Australia: Mii de persoane evacuate, zeci de case distruse

Autorităţile au îndemnat, sâmbătă, mii de persoane din statul australian Queensland să evacueze localităţile rurale, în timp ce incendiile de vegetaţie care au distrus cel puţin 30 de case continuă să ameninţe zona, transmite G4media.

Peste 35 de incendii de vegetaţie erau în desfăşurare, sâmbătă, în Queensland, oraşul Tara, situat la aproximativ 890 de kilometri nord de capitala statului, Brisbane, fiind printre zonele cele mai expuse la risc, potrivit autorităţilor.

Australia se confruntă cu un sezon de incendii de tufişuri cu risc ridicat, după debutul unui fenomen meteorologic El Nino, asociat cu evenimente extreme precum incendii, cicloane şi secete.

Ultimele două sezoane de incendii din Australia au fost liniştite în comparaţie cu catastrofala „vară neagră” a incendiilor de tufişuri din 2019-2020, care a distrus o suprafaţă de mărimea Turciei şi a ucis 33 de persoane.

Serviciile de pompieri şi situaţii de urgenţă din Queensland au emis, sâmbătă, o avertizare de urgenţă privind incendiile de tufişuri care a inclus Tara, cu o populaţie de aproximativ 3.800 de locuitori, îndemnând locuitorii să „plece imediat”.

„Viaţa dumneavoastră ar putea fi în pericol”, a precizat agenţia pe site-ul său.

De asemenea, au fost emise avertismente de urgenţă pentru localităţile rurale din apropiere, The Gums, Wieambilla şi pentru zonele rurale Colosseum şi Mount Tom, la aproximativ 510 km mai la nord.

„Există un efort concertat depus de toţi pentru a arunca tot ce putem asupra acestor incendii”, a declarat comisarul adjunct al serviciului de pompieri din Queensland Rural, Peter Hollier, pentru Australian Broadcasting Corp.

Radiodifuzorul a anunţat că peste 30 de case au fost distruse în incendiile de vegetaţie, declanşate săptămâna aceasta şi alimentate de vânturi calde şi uscate.

Hollier a prezis că pericolul provocat de incendii va scădea în zilele următoare, pe măsură ce vânturile se vor domoli, dar a spus că „nu am văzut încă acest lucru”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media