Pasionată de broderie. Povestea unei femei din Ungheni care „a schimbat” diploma de drept pe cea de meșter popular

A schimbat diploma de drept pe cea de meșter popular, iar firele de ață au impresionat-o mai mult decât articolele din legi. Liliana Starciuc din Ungheni a făcut o pasiune pentru broderie și de mai mulți ani își încântă clienții cu adevărate opere de artă. Imediat ce intri în atelierul Lilianei îți dai seama că aici se lucrează cu multă dăruire.

Rafturile sunt pline cu stofe, pereții sunt colorați de sute de bobine, pe umerași zeci de rochii și bluze tradiționale, iar mașinile de brodat crează un zumzet energic.

Liliana Starciuc ne-a povestit că marea pasiune a început de la o icoană pe care a confecționat-o din mărgele. A atras-o atât de mult această îndeletnicire, încât a realizat o colecție din peste 55 de icoane.

Am început să fiu invitată la expoziție la Cluj Napoca cu icoane și respectiv trebuia să mă prezint frumos și am început a broda vestimentația ca să îmi pot reprezenta și țara și raionul nostru”, a relatat Liliana Starciuc, meșter popular.

A început să studieze tehnica brodatului și să-și dezvolte propriul stil. În fiecare ornament redă istoria și rădăcinile noastre, spune Liliana Starciuc.

Am început să studiez, apoi am cumpărat o mașină de brodat, m-am uita la ea un an, nu știam. Cum merge și ce să fac cu ea, la noi în țară nu sunt mulți oameni care să ne învețe și am studiat de sine stătător. Încet, încet am început să brodez la mașină dar, tododată, brodam și manual ia mea personală care să o am autentică”, a spus meșterița.

Meșterița confecționează costume tradiționale, rochii și cizme stilizate cu motive florale, dar și costume pentru miri și mirese. În funcție de tipul de vestimentație, alege și stofa potrivită.

Lucrăm cu stofe naturale borangic, in, bumbac, cânepă, cânepă înălbită, cânepă așa naturală. Se fac ornamente tradiționale pe pânze naturale, avem și stilizate care se fac pe pânze mai moderne, facem costumație cu tot cu gentuță, asta e ca un fluture, două rochii în una”.

O cămașă pentru mire este gata în 4 luni, spune meștera.

Este cusută manual, are multe simboluri care ne apără în viața de zi cu zi, are steaua, pământul, crucea, coarnele berbecului care e puterea. O cămașă plină de multe simboluri. Liliana asortează fiecare rochie sau ie cu câte o coroniță din flori confecționată de ea”.

Iată o coroniță cu maci, la dvs cămașa e cu maci, noi o asortăm cu macul.

Meștera face desingul la calculator, care spune ea e cel mai complicat. După ce obține ornamentul dorit, setează parametrii necesari pentru mașină. Lucrul la realizarea unei piese vestimentare poate dura de la câteva zile până la 9 luni, în funcție de stil și ornamentele alese. Cele mai complicate sunt iele florare.

Alții doresc strict tradițional, alții doresc doar manual, alții – la mașină, dar după toate canoanele: să fie respectată altița, încrețitul, să fie ia de la început până la sfârșit cu simboluri, îmi spune ce anume simboluri dorește”, a menționat Liliana Starciuc.

În cei 12 ani de activitate, meștera a obținut zeci de premii și diplome, iar pe lângă broderie, Liliana Starciuc este pasionată de arta mozaicului.

În 2017, a obținut atestarea în calitate de meșter în arta mozaicului la Veneția.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media