Caută
Close this search box.

Au eliberat ilegal certificate pentru exportul de fructe și legume. Angajați ai ANSA, condamnați pentru corupție

Trei angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și două persoane fizice, recunoscute vinovate de corupere pasivă, corupere activă și fals în acte publice, au fost condamnate la termen îndelungat de detenție. Inculpații își vor  ispăși pedeapsa în penitenciar de tip închis, dar și vor privați de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 10 ani.

Procurorii Anticorupție comunică că cele trei persoane activau în cadrul subdiviziunilor teritoriale ANSA din regiunea Dubăsari și Criuleni. În perioada septembrie 2018 – februarie 2019, acestea au implementat o schemă ilicită de eliberare a certificatelor fitosanitare pentru exportul fructelor și legumelor pe piața Federației Ruse.

Pentru fiecare certificat eliberat ilegal, funcționarii au pretins și primit între 50 și 90 de dolari.

„În total, în perioada menționată, persoanele învinuite au primit ilegal  aproximativ 700 000 lei. Aceste acțiuni au permis exportul unor loturi de produse agricole către Federația Rusă, fără a respecta cerințele fitosanitare impuse, în baza certificatelor fitosanitare false”, comunică Procuratura.

Inculpații nu și-au recunsocut vinovăția.

Unul dintre funcționarii publici de la ANSA a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare, al doilea – la 7 ani de închisoare, în ambele cazuri cu amendă de 400 000 lei.

Alți doi inculpați au fost recunoscuți vinovați de comiterea infracțiunii de corupere activă, fiind condamnați la câte 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă în mărime a câte 300 000 lei fiecare.

Cel de-al treilea angajat ANSA, cât și ceilalți doi condamnați la închisoare, au fost recunoscuți vinovați de fals în acte publice, însă eliberați de pedeapsa penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție.

Totodată, s-a dispus confiscarea specială în mod solidar a sumei de 681.637,87 lei, din contul celor trei angajați ANSA cu titlu de contravaloare a mijloacelor bănești rezultate din infracțiuni, fiind menținut sechestrul asupra bunurilor acestora.

Mijloacele bănești în sumă de 3.400 dolari și 200 lei ridicați în cadrul percheziției, au fost trecuți în venitul statului.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA