Moldova va putea participa la proiecte mari de infrastructură, transport și energie

Republica Moldova se va conecta la platforma politică regională, Inițiativa Celor Trei Mări. Este vorba despre colaborarea în domeniul energetic, al transportului și, nu în ultimul rând, cel al digitalizării cu alte 12 țări a axei Nord-Sud din partea de Est a Europei. Summitul va avea loc în câteva săptămâni la Vilnius, la care Republica Moldova, va participa ca membru asociat. Subiectul a fost discutat joi, de oficiali moldoveni și ambasadori UE, la Centrul de Informare al Uniunii Europene la Chișinău.

 „Ne dorim să fim stat membru a aceste inițiative doarece până la urmă este vorba de vecini cu care noi putem să facem mult mai mult comerț, putem să atragem mult mai multe investiții și dacă este vorba de conectivitate, vorbim și de transport și de infrastructură, energetică și așa mai departe. Astea nu-s lucruri care se întâmplă în hotarele țării noastre, noi ne conectăm cu cineva, ne conectăm cu regiunea.”, spune Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

„Moldova poate veni cu noi idei în domeniul transportului, energiei și conectivității digitale. Cred că Moldova trebuie să caute parteneri și să vină cu proiecte care vor fi cele mai potrivite țării. Cred că acest lucru ar fi cu adevărat minunat.”, afirmă Edgar Bondars, ambasadorul Letoniei în Moldova.

Ședința a fost organizată de Asociația Obștească „Parteneriate pentru Noua Economie”, cu suportul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Europe Café și Ambasadele statelor membre ale Inițiativei. Fosta prim-ministă a țării, care este și directoarea asociației, a subliniat că Inițiativa celor Trei Mări este una din oportunitățile care apar pentru Republica Moldova în procesul de apropiere de Uniunea Europeană.

 „Această platformă este preocupată de creșterea coeziunii și interconectivității țărilor de-a lungul acestei axe și prezintă oportunități pentru RM de participare la proiecte mari de infrastructură, de transport de energetică și de conectivitate digitală. ”, Natalia Gavrilița, director la Asociația Obștească Parteneriate pentru Noua Economie.

Inițiativa celor Trei Mări este o platforma politică formată din 13 state situate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Aceste țări totalizează 28% din teritoriul Uniunii Europene și 22% din populația acesteia. Primul summit al Inițiativei celor Trei Mări a fost găzduit de Croația în anul 2016. În 2023 acesta s-a petrecut la București, unde Republica Moldova, în frunte cu președintele țării Maia Sandu a participat pentru prima dată ca membru asociat.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media