Moldova salută decizia Ucrainei de a recunoaște limba română ca limbă de comunicare

Republica Moldova salută decizia Guvernului de la Kiev care a decretat limba română drept limbă oficială pentru românii stabiliți în Ucraina. Anunțul a fost făcut de Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„Am exprimat aprecierea noastră pentru decizia Ucrainei de a recunoaște limba română ca limbă de comunicare pentru minoritatea etnică română, o decizie care a survenit ca urmare a unui demers comun al României și Republicii Moldova”, a menționat Popescu.

Aceeași poziție de apreciere a exprimat și președintele României, Klaus Iohannis.

„Salut pasul făcut astăzi de guvernul ucrainean în ceea ce privește implementarea înțelegerii asupra subiectului așa-numitei limbi artificiale «moldovenești», înțelegere la care am ajuns cu președintele Zelenski săptămâna trecută la București. Este un pas important în construirea unui parteneriat strategic puternic între țările și societățile române și ucrainene”, a precizat Iohannis într-un comunicat publicat pe contul oficial de X/Twitter.

De menționat că decizia respectivă a fost luată în contextul obligației îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităților naţionale.

Aflat într-o vizită la Kiev, și Marcel Ciolacu, premierul României, i-a mulţumit preşedintelui Volodimir Zelenski pentru sprijinul acordat Guvernului ucrainean în luarea acestei decizii. 

Citește și: Marcel Ciolacu: Limba română a devenit limba de comunicare pentru românii din Ucraina

Marți, 10 octombrie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a discutat cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre protecţia drepturilor minorităţilor naţionale. Cei doi președinți au subliniat, în declarația semnată, la Palatul Cotroceni, că însărcinează guvernele celor două țări să rezolve fără întârziere problema distincției artificiale dintre limba română și „limba moldovenească”.

Reamintim că, în luna aprilie curent, fostul ministru român de Externe, Bogdan Aurescu, a cerut ca autoritățile ucrainene să renunțe la sintagma „limba moldovenească”, după ce limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media