Sursa: digi24.ro

Marcel Ciolacu: Limba română a devenit limba de comunicare pentru românii din Ucraina

Guvernul de la Kiev a decretat limba română drept limbă oficială pentru românii din Ucraina. Despre asta a anunțat premierul din țara vecină, Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită în Ucraina. Ciolacu a mulțumit omologului său ucrainean pentru decizia luată.

Decizia respectivă a fost luată în contextul obligației îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităților naţionale.

„Vorbim de aderarea rapidă a Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru această aderare există şi niște principii şi în ceea ce priveşte drepturile minorităților. Aceste principii sunt la nivel european. Şi România a respectat toate principiile necesare de aderare la Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte drepturile minorităților, sunt convins că România poate pune la dispoziție întreaga legislație Ucrainei, fiind o bună practică această abordare în România. Relația inter-instituţională între mine şi domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni. Noi decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm. A existat o şedinţă de guvern în cadrul ședinței comune între România şi Ucraina şi decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română”, a afirmat Ciolacu.

În vizita sa oficială, premierul român s-a mai întâlnit și cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media