Ministrul Agriculturii: Autoritățile au luat toate măsurile posibile pentru susținerea agricultorilor

Ministerul Agriculturii a luat toate  măsurile care au fost posibile și care țin cont de interesele agricultorilor. Acestea au fost  susținute de Guvern, promovate și  deja implementate. Declarația a fost făcută de ministrul agriculturii, Vladimir Bolea.

Aș  vrea să informez cetățenii Republicii Moldova că Ministerul Agriculturii și Guvernul Republicii Moldova face absolut tot, inclusiv și imposibilul, pentru susținerea tuturor agricultorilor. În primul rând vreau să vă informez că, în anul curent, și asta s-a întâmplat în ultimii 2 ani de zile, fondul de subvenționare a Ministerul Agriculturii a crescut de la 1 mlrd  100 mln la 1 mlrd 900 mln. În luna seprembrie, toți agricultorii din R. Moldova au primit peste 1 mlrd 300 mln de lei, bani sub formă de subvenții, care au fost transferați în conturile tuturor agricultorilor”, a menționat Bolea.

Potrivit ministerului, în total au fost depuse mai mult de 14.000 de dosare care au fost executate de către Ministerul Agriculturii.

Vorbind despre acești agricultori, în mod special despre producătroii de cereale, care trec printr-o perioadă de criză, și ținând cont de acestă criză, și de importanța lor, la propunerile Ministerului Agriculturii, și au fost suținute în totalitate de Guvernul Republicii Moldova, pentru primele 6 luni ale anului curent. Ei au incasat în conturile lor 86 mln sub formă de acciză la motorină. Săptămâna aceasta vor fi debursate cele 200 mln de lei pentru micro și micii producători agricoli până 1500 ha. Plățile vor fi făcute de la 1.200 până la 700-750. Urmează să fie făcute calculele finale”, a precizat ministrul.

Valdimir Bolea a anunțat că marți, 14 noiembrie, a fost semnat Ordinul de transfer a ultimei zile de aplicare, ceea ce a permis să  fie acceptate încă 21 de dosare  pentru ajutorul inclus în cele 200 de milioane.

E vorba de 20 de agricultori din Cahul și 1 din Căușeni care au au confundat zilele pentru că s-a lucrat și duminica, și sâmbăta. Agricultorii au venit vineri și au crezut că vin sâmbătă și n-au reușit. Deci, acele 21 de dosare au fost recepționate. Probabil până joi-vineri totul va fi rezolvat”, a precizat Vladimir Bolea.

Reamintim că Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor au anunțat că pe data de 22 noiembrie agricultorii vor ieși din nou la un protest masiv, întrucât, potrivit acestora, mulți producătorii agricoli ar fi la limita falimentului și disperării.

Citește și: Fermierii anunță un protest masiv. Se vor deplasa cu tehnică agricolă spre Chișinău

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media