Sursa: wsj.com

Militarii ruși au ucis un cetățean georgian luni seară, în regiunea Osetia de Sud

Militarii ruși au ucis un cetățean georgian luni seară, în apropiere de granița cu regiunea separatistă Osetia de Sud, a anunțat premierul georgian Irakli Garibashvili.

„Incidentul confirmă încă o dată mediul dificil de securitate de pe teren și vorbește despre consecințele grave ale ocupației”, a spus Garibashvili într-un comunicat, citat de Politico.

Reprezentanții comunității internaționale au comentat uciderea unui cetățean georgian de către forțele de ocupație ruse. Astfel, înaltul diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat marți împușcătura.

„UE condamnă cu fermitate uciderea unui cetățean georgian și reținerea altuia de către polițiștii de frontieră ruși la Kirbali. Solicităm o eliberare imediată”, a scris Borrell pe X.

Și secretara generală al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a cerut, de asemenea, eliberarea cetățeanului georgian reținut.

„Întristată de împușcarea mortală a unui cetățean georgian de către ofițerii ruși în regiunea georgiană Osetia de Sud. Condoleanțe familiei și autorităților georgiene. Solicităm eliberarea unui al doilea răpit”, a scris ea.

De asemenea, un parlamentar european s-a expus pe aceeași rețea de socializare despre omorul cetățeanului georgian.

„Rusia ucide. Ucide în Ucraina, Siria și, bineînțeles, în Georgia. Numai stând împreună împotriva răului îi putem învinge. Condoleanțe familiei unei alte victime a Rusiei”, a scris Viola von Cramon, parlamentar european, pe contul său de X.

Osetia de Sud consideră incidentul împușcăturii de la graniță ca o consecință directă a refuzului Georgiei de a recunoaște realitatea în favoarea unei agende inexistente de „ocupație parțială”. Acest lucru se precizează într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii.

Acesta este primul incident mortal în vecinătatea graniței cu Osetia de Sud după un scurt război dintre Rusia și Georgia în 2008.

După război, Rusia a recunoscut unilateral Osetia de Sud – unde forțele ruse au fost desfășurate din anii 1990 – și o altă regiune, Abhazia, și de atunci a amenințat că le va anexa.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media