Mihai Popșoi, despre Conferința Platformei de Parteneriat pentru Moldova: Ne propunem să conectăm țara cu UE

Chișinăul va găzdui săptămâna viitoare cea de-a cincea Conferință Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova. Evenimenul va întruni 65 de delegații, conduse de miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai statelor partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale, a precizat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit oficialului, politicienii străini vor veni la Chișinău să transmită mesajul pe care îl împătășește și țara noastră: „Suntem pentru o Moldovă europeană, modernă și sigură!”

Mihai Popșoi a exprimat recunoștință tuturor țărilor care oferă sprijin Republicii Moldova, menționând că datorită contribuției partenerilor la Fondul pentru reducerea vulnerabilității energetice, cetățenii moldoveni au putut beneficia de compensații la facturi, dar a fost posibilă acordarea ajutoruluicetățenilor ucraineni care au fugit din calea războiului. Totodată autoritățile au putut gestiona eficient securitatea la frontieră și au consolidat capacitatea de a riposta provocărilor hibride, avansând totodată în agenda țării pe dimensiunea europeană.

„Lansată de Germana, Franța și România în martie 2022, după invazia pe scară largă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, platforma ne-a ajutat să facem față multiplelor vulnerabilități, să menținem stabilitatea, să continuăm reformele economice și sociale. Un rol esențial în funcționalitatea Platformei îl joacă miniștrii Afacerilor Externe , copreședenții acestei Platforme – miniștrii din Germania, Franța și România și le suntem extrem de recunoscători pentru acest sprijin”, a spus Mihai Popșoi.

Primele trei ediții au avut loc la Berlin, București și Paris, după care Republica Moldova și-a asumat rolul de coordonare a activității platformei, organizând cea de-a patra conferințpă la Chișinău în octombrie 2023.

„Prin intermediul celor patru ediții ale platformei, am reușit mobilizarea din partea comunității internaționale a unui sprijin cât se poate de consistent”, a mai spus ministrul.

Precum a explicat demnitarul, la conferința din 17 septembrie, vor activa patru grupuri de lucru ale Pltaformei și anume:

  1. Justiție, corupție și securitate
  2. Energie, eficiență energetică și mediu
  3. Dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică
  4. Reforma administrației publice și managementul finanțelor publice.

„Ne propunem să conectăm tot mai mult Republica Moldova cu Uniunea Europeană , prin investiții în infrastructură, să reducem vulnerabilitatea energetică și costurile ridicate prin investiții în eficiența energetică și să impulsionăm creșterea economică prin sprijinul mediului de afaceri”, a subliniat Mihai Popșoi.

Cea de-a cincea Conferință Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Moldova se va desfășura sub auspiciile Prim-ministrului Dorin Recean. Această conferință va reprezenta un moment esențial în care actorii cheie se vor reuni pentru a discuta strategii și soluții importante pentru viitorul regiunii.

„Reuniunea Platformei de Parteneriat este și o recunoaștere a angajamentului asumat de Guvernul Republicii Moldova și cetățenii noștri de a ne ancora țara noastră într-un spațiu al păcii, prosperității și democrației. Dovedim o dată în plus că Republica Moldova este un furnizor de stabilitate, o țară în care construim democrația, transformăm oportunitățile în bunăstare pentru cetățeni”, a conchis Mihai Popșoi.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA