Maia Sandu a primit simbolic primul exemplar al noii cărți de identitate

Președinta Maia Sandu este primul cetățean care a primit oficial noua carte de identitate electronică.  Documentul i-a fost înmânat șefei statului în cadrul unui eveniment organizat de Agenția Servicii Publice, unde a fost lansat oficial noul act.

„Salut această inițiativă importantă care aliniază Republica Moldova la standardele europene și facilitează viața cetățenilor. Ne dorim ca prin aceste proiecte să facem viața cetățeanului mai simplă și să creștem standardele de viață. Sperăm ca, în curând, odată cu avansarea parcursului nostru european, pe acest card să apară și drapelul Uniunii Europene”, a spus Maia Sandu.

Directorul ASP, Mircea Eșanu a spus că peste 22.000 de persoane au solicitat actul în primele opt zile de la deschiderea programărilor.

„Acest document reprezintă rezultatul unui efort comun și deschide noi oportunități în interacțiunea statului cu propriii cetățeni. Este cheia de acces la servicii digitale, simplificând viața moldovenilor, inclusiv a celor din diaspora. Anunțăm cu bucurie că primul milion de cărți de identitate va fi eliberat gratuit pentru cetățeni,” a declarat Mircea Eșanu.

Noua carte de identitate se distinge printr-un design sobru. Acesta conține peste 30 de elemente de securitate de ultimă generație. Este vorba de gravare laser, cerneluri optic variabile, menite să prevină falsificarea. Elementul central este cipul integrat. Acesta stochează în siguranță datele biometrice ale titularului (fotografie, amprente digitale), precum și certificatul pentru semnătura electronică. O modificare importantă este eliminarea adresei de domiciliu de pe cardul fizic.

Noul act va facilita accesul la cele aproximativ 300 de servicii publice deja disponibile online în Republica Moldova și va deschide perspective pentru implementarea unor soluții noi, precum votul electronic. Acesta va fi obligatoriu de la vârsta de 14 ani, dar poate fi solicitat opțional și de la naștere, servind și ca document de călătorie.

ermenul de valabilitate standard va fi de 10 ani, cu excepția minorilor și a persoanelor de peste 70 de ani, pentru care valabilitatea va fi nelimitată. Cetățenii pot depune cererile la centrele ASP din țară și la cele 45 de secții consulare din străinătate.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA