sursa: ansa.gov.md

Mai multă gheață decât pește. Ce a depistat ANSA după ce a verificat produsele congelate

Mai multă gheață decât pește. Doar o treime din produsele de pește sau fructe de mare congelate conțin informații veridice despre cantitatea de gheață din componența lor. Este una dintre concluziile raportului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor care a organizat un control în luna septembrie. Cele mai multe neconformități s-au depistat în cazul fructelor de mare și a fileului de pește congelat. 

ANSA a verificat dacă pe etichete este indicată corect țara de origine, specia, greutatea netă și procentul de glazură de gheață. Astfel, în urma controlului, inspectorii au depistat că doar 33% din 60 de probe prelevate au corespuns criteriilor de referință pentru indicarea informației corecte pe etichetă. În cazul celorlalte 40 de probe inspectorii au constatat că lipsea informația despre procentul de glazură de gheță, iar în unele cazuri volumul lichidului obținut la decongelare era mai mare decât procentul de glazură indicat pe ambalaj. Din totalul de probe prelevate, ponderea celor neconforme în cazul fructelor de marea a constituit 88%, în cazul fileului de pește – 76%, iar în cazul peștelui – 17%.

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au anunțat că vor continua verificările la întreprinderile importatoare și cele care preambalează peștele și produsele din pește identificate ca necorespunzătoare. În cazul în care neregulile nu vor fi remediate, specialiștii ANSA susțin că vor aplica amenzi și vor cere operatorilor să retragă produsele de pe piață până când se vor conforma cerințelor de etichetare. Aceștia le recomandă consumatorilor să verifice minuțios eticheta atunci când cumpără pește și produse de mare congelate. 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media