Termoelectrica este în centrul unui nou scandal. O investigație a portalului “Nord News” ar arăta că „TurboEnergy Power” SRL, companie a cărei administrator și fondator este omul de afaceri Vicor Slivinschi, ar fi fost favorizată să câștige o licitație de peste 26 de milioane de lei pentru echipamentele destinate Centralei Electrice cu Termoficare, Sursa I din cadrul „Termoelectrica”.
Suma utilajelor propuse de companie ar fi de câteva ori mai mare decât ofertele de piață, se arată în ancheta realizată de reporterii NordNews. Publicația susține că deși oferta „TurboEnergy Power” SRL ar fi fost neconformă caietului de sarcini, firma ar fi câștigat licitația organizată la începutul acestui an cu acordul tacit al actualului director, Iurie Razlovan. Contactat de ONE TV, purtătorul de cuvânt al Termoelectrica, Vladimir Bârzoi ne-a spus că Razlovan nu va oferi detalii referitor la acest caz. Ulterior compania a plasat un comunicat pe site-ul întreprinderii în care a dezmințit informațiile apărute în presă.
Potrivit anchetei realizate de NordNews, la licitația propriu-zisă au participat 3 companii: „HORUS” SRL, „ABS” SRL și „TURBOENERGYPOWER” SRL. Potrivit unei note informative elaborată de Serviciul Planificare, Investiții și Organizare Mentenanță din cadrul „Termoelectrica”, transmise Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, care la rândul său a remis-o directorului Termoelectrica, Iurie Razlovan în februarie 2025, niciuna dintre ofertele celor trei companii nu au corespuns caietului de sarcini privind licitația în valoare de peste 26 de milioane de lei. În special, în nota de serviciu elaborată de Termoelectrica s-ar menționa că oferta depusă de „TurboEnergyPower” SRL e insuficientă din punct de vedere tehnic și financiar, mai scriu jurnaliștii NordNews. Mai exact, conform caietului de sarcini de pe Mtender.gov.md, CET 1 avea nevoie de înlocuirea aparatelor și echipamentelor învechite ale sistemelor de excitație cu tiristoare de tip UNITROL-5000, instalate la turbogeneratoarele numărul 1,2 și 3, cu softul și componentele modernizate pentru versiunea UNITROL-6000. În oferta „TurboEnergy Power” SRL însă ar fi fost prezent un sistem de excitație american de marca “Emerson”, echipament care ar fi incompatibil cu turbogeneratoarele sus-menționate, se arată în notă.
La fel, din documentele obținute și publicate de reporterii NordNews, ar reieși ca o altă neconformitate a ofertei „TurboEnergy Power” este că întreprinderea a oferit un automat de stingere a câmpului magnetic denumit “Crowbar” pentru toate 3 turbogeneratoare, deși potrivit caietului de sarcini se solicita doar pentru unul singur.
Potrivit estimărilor făcute de sursele NordNews, diferența dintre suma contractului și valoarea reală de piață a echipamentelor necesare pentru lucrările de mentenanță a CET 1 ar fi de aproape 12 milioane de lei, drept comparație servind prețurile din comerțul online, pe platforme internaționale recunoscute. Valoarea Contractului încheiat e mai mare cu 12 milioane de lei, costurile fiind supraevaluate, susțin reporterii NordNews.
Astfel, lista o deschide un laptop cu procesor i7, evaluat de „TurboEnergy Power” la 188,4 mii de lei.
Același model, jurnaliștii NordNews l-ar fi găsit în două exemplare pe un site din Marea Britanie. Primul la prețul de 10 mii de lei, iar celălalt în valoare de 23 de mii de lei. Un alt echipament este un ventilator de marca “Fan Cesotec”, ce figurează în devizul de cheltuieli cu 125 de mii de lei, în timp ce prețul de piață ar fi de aproape 10 mii de lei – o diferență de 1188%. La fel, pentru echipamentul analogic Ovation Hart, Termoelectrica s-ar fi angajat să-l achiziționeze cu 132 de mii de lei, deși pe piață poate fi găsit la prețul de doar 14 mii de lei, scrie NordNews, care ar fi identificat un șir de astfel de oferte cu prețuri care ar fi fost umflate artificial de câteva ori. În pofida acestor pretinse nereguli, compania „TurboEnergyPower” SRL a fost desemnată câștigătoare a licitației.
Redacția NordNews susține ca a transmis o solicitare directorului „TurboEnergyPower” SRL, Victor Slivinschi, pe 8 iulie, în care sunt adresate întrebări despre toate aceste neconformități. Până la momentul publicării anchetei, redacția nu a primit însă niciun răspuns. Contactat telefonic de ONE TV, avocatul „TurboEnergyPower”, Nicolae Anghel, a spus că deocamdată nu poate oferi detalii referitor la acest caz și că va reveni după ce se va informa.
”Nu cunosc subiectul. Nu am participat la această licitația în mod direct, eu trebuie să mă informez să știu despre ce este vorba și după aceea vă voi putea da amănunte dacă le voi cunoaște și eu”, a declarat Nicolae Anghel, avocatul TURBOENERGYPOWER SRL.
După publicarea anchetei NordNews, reprezentanții “Termoelectrica” au declarat printr-un comunicat plasat pe pagina oficială a întreprinderii că anunțurile de participare la licitația cu pricina au fost plasate pe site-ul achizitii.md în conformitate cu legislația în vigoare. Compania „TURBOENERGY POWER” S.R.L. a venit cu cea mai avantajoasă ofertă – de aproape 23 de milioane de lei în comparație cu „ABS” S.R.L. – care a avut o ofertă de peste 25 de meloane și „HORUS” S.R.L. cu o ofertă de aproape 30 de milioane.
”Deducem că diferența dintre costurile sistemelor de excitație la CET Sursa1 constituie economisirea a peste 2 milioane de lei, fapt ce nu poate fi neglijat. În contextul respectiv, reiterăm că scopul de bază a managementului Companiei este asigurarea funcționării fiabile a echipamentelor de generare a energiei termice și electrice, cu costuri de investiții minime și eficiență maximă”, precizează Termoelectrica.
Comparația costurilor unor elemente separate este una incorectă, a mai declarat Termoelectrica. Sistemele de excitație din dotarea tehnologică a Turbogeneratoarelor din cadrul CET Sursa 1 reprezintă un sistem cu componente care nu poate fi asamblat în condiții de cumpărare liberă de pe platformele online, sau magazine specializate, se mai arată în comunicatul întreprinderii. ONE TV a încercat să discute și cu autorul anchetei jurnalistice, însă redacția NordNews a declarat că vor oferi declarații după publicarea și a altor episoade ce ține de acest caz. ONE TV a încercat să obțină un punct de vedere și din partea Ministerului Enegiei, însa, deocamdată nu am primit un răspuns.
Compania Turboenergy Power a fost înființată în anul 2007, iar în 2015 a deschis o filială în România cu același nume. Administratorul și fondatorul comaniei fiind omul de faceri, Victor Slivinschi. Acesta mai deține companiile Celin SRL, Energofor SRL – ambele apar ca antreprenori sau subcontractori în alte contracte din România. Potrivit presei române ascensiunea lui Slivinschi a început în 2015 cu corporația rusă Lukoil. El a deschis special o sucursală în Ploiești pentru a lucra cu rușii, cu care au avut primul lor contract important în România. Această cooperare continuă până în prezent. În 2018, TurboenergyPower a fost inclusă pe lista neagră a Termoelectrica, fiindu-i interzisă timp de trei ani furnizarea de servicii și achiziționarea de bunuri pentru compania de stat. Interdicția a fost impusă la cererea actualului șef al întreprinderii, Iurie Razlovan, care era pe atunci director tehnic. Motivul invocat a fost neîndeplinirea la timp a obligațiilor contractuale, furnizarea de bunuri care nu îndeplineau cerințele specificațiilor tehnice și angajarea de specialiști necalificați. Uterior, TurboenergyPower a devenit din nou eligibilă, câștigând licitații pe bandă rulantă. Într-un răspuns pentru ONE TV de la începutul acestui an, directorul Termoelectrica Iurie Razlovan a declarat că aceasta intrat din nou în procedurile de licitașii după ce a expirat termenul de trei ani și după achitarea tuturoro penalităților. Potrivit tender.gov.md, „TurboEnergyPower”, din anul 2023, este desemnată câștigătoare la patru licitații de peste 14 milioane de lei.
În prezent, „Termoelectrica” S.A. este implicată în două procese de judecată cu firma „TurboEnergyPower”. Unul vizează recuperarea unui prejudiciu material, iar celălalt – încasarea unei datorii. Recent, numele lui Slivinschi a apărut în presă ca noul proprietar al uzinei Topaz. Slivinschi a precizat ulterior jurnaliștilor că, în trecut, într-adevăr s-a interesat de acest activ, dar a negat categoric informațiile precum că el ar fi persoana care a preluat controlul asupra uzinei Topaz.