Ion Ceban acuză instanțele de judecată că obligă Primăria să emită acte permisive pentru demararea unor construcții

Ion Ceban acuză instanțele de judecată că obligă Primăria Chișinău să emită acte permisive pentru demararea unor construcții, inclusiv în Centrul Capitalei, în condițiile în care municipalitatea a avut argumente legale să respingă astfel de proiecte imobiliare.

Unul dintre astfel de cazuri vizează o decizie a Judecătoriei Chișinău, cu sediul în sectorul Rîșcani, prin care Primăria Chișinău a fost obligată să autorizeze construcția unui complex locativ, alcătuit din trei blocuri cu 354 de apartamente, pe un teren de pe strada Hîncești care se află în proprietaea municipiului Chișinău.

„Este necesar de menționat că terenul în cauză constituie proprietatea municipiului Chișinău, totodată terenul fiind notat cu grevări în Registrul bunurilor imobile. Circumstanțele date, au stat la baza refuzului Primăriei în eliberarea actelor permisive, însă au fost ignorate de către instanțe de care au examinat această cauză”, spune Ion Ceban, primar general al Capitalei.

Ion Ceban spune că a refuzat să elibereze actele necesare pentru demararea construcției complexului locativ, motiv pentru care a fost amendat prin încheierea Curții de Apel Chișinău cu 5.000 de lei și a fost avertizat că risca o amendă repetată de până la un milion de lei dacă nu semnează actele permisive în termen de 15 zile.

Un alt caz similar prezentat de primarul general vizează o decizie a Judecătoriei Chișinău cu sediul în sectorul Rîșcani prin care Primăria Chișinău este obligată să autorizeze demolarea unei case de locuit, care are un perete comun cu o clădire care datează de la sfârșitul secolului al 19-lea și figurează în registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Potrivit lui Ceban, Curtea de Apel Chișinău a menținut această decizie, chiar dacă lipsește avizul Ministerului Culturii.

„Legea spune că nu putem noi, ca administrație publică locală să oferim acte permisive pentru construcție în Centrul Capitalei, și tot legea sau instanța mă obligă să le eliberez, de altfel, sunt sancționat eu și eu n-am de unde să achit acest milion de lei, iar dacă nu achit, nu eliberez, risc și un dosar”, spune Ceban.

Primarul General al municipiului Chișinău face aceste declarații la o săptămână după ce președintele fracțiunii PAS din Consiliului Municipal Chișinău Zinaida Popa și consilierul Platformei DA Victor Chironda l-a acuzat pe Ion Ceban și pe consilierii MAN și PSRM de faptul că încearcă să vândă un hectar dintr-o zonă verde din sectorul Botanica, unde ar urma să fie tăiați copaci și ar putea fi construit un complex locativ. Ceban nu a comentata acest acuzații până acum. El a evitat întrebările presei și la ședința operativă a serviciilor Primăriei, de la care a plecat fără a mai reveni, chiar dacă a fost așteptat de jurnaliști.

„Am să rog pe domnul viceprimar Ilie Ceban să continue ședința, eu o să mă întorc la subiectele legate de întrebări, dacă vor fi din partea jurnaliștilor”, a mai spus primarul.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media