În secțiile de votare vor fi montate camere video. Precizările CEC

În ziua alegerilor, în secțiile de votare va funcționa Sistemul de înregistrare video. Anunțul a fost făcut de Comisia Electorală Centrală.

Potrivit responsabililor CEC, acest sistem nu are conexiune la rețeaua internet, este funcțional și activ pe parcursul întregii zile din momentul demarării operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare și până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii biroului electoral al secției de votare.

Toate etapele procesului, precum sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor, vor fi înregistrate.

Acest sistem reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale.

Totodată, CEC precizează că sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă.

Comisia reiterează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu va compromite secretul votului.

Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor”, declară reprezentanții CEC.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media