VIDEO În Joia Mare, gospodinele din ansamblul folcloric Băcițele au copt cozonaci și pască. Ce tradiții sunt respectate

Gospodinele și-au suflecat mânecile și au copt cozonaci în Joia Mare, conform tradiției. Deși acest obicei este respectat de tot mai puține gospodine, în unele localități, mirosul de cozonaci umple casele. În Joia Mare, femeile din satul Băcioi, municipiul Chișinău, păstrează tradițiile. Unele dintre ele s-au adunat în casa Elenei Decuseara unde au frământat, au împletit cozonaci și pască și au vopsit ouă în coji de ceapă. Gospodinele din ansamblul folcloric Băcițele au invitat echipa ONE TV pentru a ne arăta ce tradiții se mai respectă în ajun de Paște.

”Rețeta de cozonac nu este deloc ușoară și le dă bătăi de cap chiar și celor mai iscusite gospodine. Iar, femeile din Băicoi știu cum să facă cozonaci ca la carte. Așa că, au invitat echipa ONE TV sa vadă cum se face un cozonac tradițional, pufos și aromat. Am cerut pentru telespectatorii noștri cea mai simplă rețetă, astfel încât aceste copturi tradiționale să nu lipsească nici de pe o masa de Paște. Așa deci, să trecem la treabă”, Zinaida Batîru, jurnalist ONE TV.

Cât timp aluatul este lăsat să dospească, gospodinele pregătesc tavele așa cum au fost învățate de mamele lor.

”Aceste tave sunt ca o relicve în gospodărie.Dacă nu este pană de la popușoi sau de gâscă se unge și cu mâna. Păscuța nu se lipește, dă și un aromat plăcut, așa am apucat și noi de la părinți și de la bunei”.

Peste două ore, zeci de mâini s-au întrecut în modelarea cozonacilor.

Nadejda Sili a fost învățată de mama sa că ziua când se coc cozonacii se începe cu rugăciune.

”Mama țin minte că se culca în altă cameră, nu se culca cu toți copii, trebuie să fie cu o inimă bună, cu suflet bun, cu gânduri bune. Nu trebuia să te cerți cu nimeni și dacă aveai cu o vecină ceartă, trebuia să îți ceri iertare ca fața Lui Iisus Hristos să iasă bună și să o mănânci cu sufletul împăcat”.

Maria Bivol – Răducan spune că înainte de a pregăti aluatul pentru cozonaci alungă duhurile rele de prin preajma casei.

”Ne trezim dimineața când abia se dau zorile, aprindem focul în jurul casei, se spune că fumul duce duhul rău. De cu seară pregătim focul cu diferite surcele, iarbă mai umedă ca să iasă fum. La fiecare casă arde focul. La noi așa e tradiția”.

Pasca se face din aluat simplu fără zahăr și este umplută cu brânză de vaci.

”Completăm toată cruciulița asta, nu punem mult, o sa o ungem cu ou, că apoi se va ridica în sus”.

Când tavele au fost umplute cu cozonaci, se dau în cuptor. Focul se face doar cu lemne tari și uscate.

”După ce am împletit cozonacul, l-am pus într-o tavă și îl mai lăsăm să mai crească o oră la cald. Apoi îl dăm în cuptorul încins cu lemne”, Zinaida Batîru. jurnalist ONE TV

”Punem o bucățică de ziar pe lopată sau ce curciova care tragem jăraticul și o împingem un pic în fund și stăm așa, verificăm așa, în sus în jos. Și dacă ziarul nostru nu se aprinde, atunci focul este bun, mergem mai departe să dăm cozonacii în cuptor. Avem o temperatură normală? Da ”

Femeile s-au adunat lângă cuptorul din care se auzea trosnetul lemnelor de salcâm și ne-au povestit ce tradiții pascale se mai respectă în prezent.

”O tradiție de Paște la noi în sat este fierberea găinii care toată lumea o pregătește și merge cu ea la biserică în paneraș”

”În coșul de sfințire la pască se mai adaugă și porumb, avem grijă și de păsărele din curte. Tot din obicei de la părinți am văzut de la mama, tata când veneau de la biserică se așeza masa de sărbătoare cu jambon, cu găină , cu pască și apoi aveau grijă și de păsărele din curte”

”Hristos Domnul a Înviat, Adevărat a Înviat”

După mai bine de o oră, cozonacii s-au copt, așa că a venit timpul să fie scoși din cuptor

”Nouă ne-a ieșit cozonacul rumenit și foarte aromat și chiar dacă ispita este mare, vom gusta din el abia în noaptea învierii.
Echipa ONE TV și ansamblul Băcițele va urează, Paște fericit !”, Zinaida Batîru, jurnalist ONE TV.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media