Guvernul a stabilit 7 categorii de vulnerabilitate energetică. Care va fi prețul la gaz și căldură în această iarnă

Pentru acest sezon rece, gospodăriile au fost divizate în 7 categorii de vulnerabilitate energetică. În acest sens, Guvernul a aprobat o Hotărâre care clarifică modul de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate, dar și nivelul de compensații.

Ministrul  Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a specificat că modul în care o gospodărie va nimeri într-o categorie sau alta va fi determinat de sistem, precum și de raportul dintre venitul disponibil și costul care urmează a fi achitat pentru încălzirea gospodăriei respective.

  • În categoria non-vulnerabilă, vor fi incluse gospodăriile care vor utiliza până în 5% din venitul disponibil pentru a achita sursa de energie.
  • Categoria cu grad de vulnerabilitate primar se atribuie gospodăriilor care utilizează între 5 și 10 % din venitul disponibil.
  • Vulnerabilitate scăzută: dacă este utilizat între 10 și 20 % din venitul disponibil.
  • Vulnerabilitate medie: dacă este utilizat între 20 și 40 % din venitul disponibil.
  • Vulnerabilitate ridicată – dacă este utilizat mai mult de 40 % din venitul disponibil.
  • Vulnerabilitate foarte ridicată și extremă – se va calcula în baza coșului minim de consum.

Alexei Buzu a comunicat care va fi prețul care va fi compensat la gaze, menționând  că în acest an Guvernul va compensa în medie 33% din tariful actual. Astfel, gospodăriile vor achita pentru 1 metru cub de gaze, în conformitate cu gardul de vulnerabilitate, după cum urmează:

  • categoria extremă – 12 lei pentru 1 metru cub de gaze;
  • categoria foarte ridicată- 12, 20 lei
  • categoria ridicată -12,40 lei
  • medie – 12,60 lei
  • scăzută – 16 lei.

Pentru gospodăriile încadrate în categoria extremă și foarte ridicată, o bună parte vor primi compensația monetară lunară de 800 de lei, iar o parte vor primi și compensația monetară, și compensația în factură, doar că sunt plafonate la 90 metri cubi pe lună. Consumul pentru oricare gospodărie care se încadrează într-o categorie de vulnerabilitate va fi de 180 de metri cubi. În cazul în care acest volum va fi depășit, fiecare consum adițional va fi achitat la prețul de piață”, a mai spus Buzu.

În ceea ce privește agentul termic, ministrul a specificat că în acest an Guvernul va compensa până la 58 % din costul tarifului. Menționăm că tariful actual la Termoelectrica este de 3457 pentru o gigacalorie.

Astfel, consumatorii, în funcție de gradul de vulnerabilitate atribuit gospodăriei, vor achita următoarele tarife:

  • categoria extremă – 1450 lei/1 Gcal
  • categoria foarte ridicată- 1475 lei/1 Gcal
  • categoria ridicată -1500 lei/1 Gcal
  • categoria medie 1525 lei/1 Gcal
  • categoria scăzută – 2100 lei/1 Gcal
  • categoria primară -2900 lei/1 Gcal

„În acest an plafonul de compensații pentru volumul utilizat este 1 Gcal -1,3 Gcal pe lună.Toate gospodăriile care vor utiliza mai mult de acest plafon, vor plăti la tariful de piață”, a atenționat ministrul.

Reamintim că, pentru a beneficia de compensații, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md.

Campania de înregistrare este deschisă până la 25 noiembrie!

Compensaţiile vor fi acordate în factură la energie termică, gaze naturale şi energie electrică, precum şi sub formă de plată monetară lunară în sumă fixă de 800 de lei. Doar cei care se vor înregistra în sistem vor beneficia de compensaţii.

Reamintim că Programul de compensații „Ajutor la contor” pentru sezonul rece 2023-2024 a fost lansat la 1 noiembrie.  Cetățenii care întâmpină dificultăți la înregistrarea cererii online pentru a se înregistra pe platforma de compensații pentru perioada rece anului, pot apela la Linia verde 08000 5000 sau pe adresa s[email protected]. Persoanele care nu au acces la internet sau nu au abilitățile necesare pentru a depune cererile personal se pot adresa la asistenții sociali sau la bibliotecarii din localitate.
Precum a informat anterior MMPS, atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică se efectuează automat în baza unor parametri stabiliți de Guvern: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizat ș.a.

 

 

 

 

 

 

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA