Robert Fico
Robert Fico

Noul premier al Slovaciei anunță încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunţat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la „un ajutor umanitar şi civil”.

Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei”, a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliţie asociat cu un partid de extremă dreapta prorus,  transmite digi24.ro.

Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, l-a numit în funcție pe Fico după ce partidul său, SMER-SSD, a câștigat alegerile din 30 septembrie și a format o coaliție cu partidele de HLAS (centru-stânga) și SNS (naționalist).

Fico, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a obținut victoria la alegerile legislative în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, alăturându-se Ungariei în contestarea consensului UE.

El s-a mai pronunțat și în privința combaterii migraţiei ilegale, dar şi pentru o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA. Fico, aflat acum la al patrulea mandat de premier, s-a declarat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Totodată, premierul Slovaciei a criticat în repetate rânduri și sancțiunile împotriva Rusiei.

Reacția Rusiei

Kremlinul a declarat joi că decizia Slovaciei de a opri livrările de arme pentru Ucraina nu va schimba nimic în conflict, pentru că această țară are o contribuţie mică în ajutorul militar acordat Kievului.

Contribuţia Slovaciei în livrările de arme nu era în realitate atât de mare şi din acest motiv aceasta nu va afecta deloc întregul proces”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, înainte de a acuza încă o dată SUA că alimentează conflictul ajutând Ucraina.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media