Grecii vor vota prin corespondență la europarlamentarele din iunie

Buletinul de vot prin corespondență va fi folosit în premieră în Grecia la alegerile europarlamentare din iunie. Peste 200 de mii de cetățeni greci care locuiesc în Grecia și în alte 127 de țări vor putea să participe la scrutin prin vot poștal.

Peste 75 la sută dintre alegătorii eleni care s-au înscris pe o platformă online pentru a vota prin poștă sunt rezidenți ai Grecia, dar din anumite motive nu se pot prezenta la secțiile de vot.

Unii cetățeni greci care locuiesc și lucrează în străinătate spun că și-au rezervat deja timp pentru a participa la exercițiul democratic.

„ Am vrut să mă eliberez pentru duminică, nu pot spune ce alte planuri vor apărea în acea zi, dar, în același timp, consider că votul este foarte important. În al doilea rând, aceasta este o procedură nouă și de aceea vreau să o încerc. ”

Inițiativa a fost criticată de opoziție, care a exprimat temeri legate de posibile fraude. Pe de altă parte, Guvernul elen dă asigurări că au fost luate toate măsurile necesare pentru a garanta securitatea și anonimitatea votului prin corespondență. Minisrul elen de Interne a precizat că plicul pentru vot este protejat la fel ca o bancnotă și nu poate fi reprodus.

 „Per ansamblu, nivelul de securitate a fost ridicat. Plicul pentru vot anonim este protejat la fel ca o bancnotă, fiind imposibil de reprodus. De asemenea, există proceduri electronice care garantează transparența și integritatea atât pentru alegători, cât și pentru observatorii partidelor participante la alegeri. ”,  a spus ministrul Afacerilor Interne al Greciei.

Guvernul elen încearcă prin intermediul acestei reforme electorale va reduce rata de abținere de la vot, așa cum votul prin corespondență este o alternativă pentru mai multe categorii de alegători cărora le este dificil să se prezinte persoanl la un centru de votare, printre care persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități, lucrătorii sezonieri sau studenții.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media