VIDEO Fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat

Fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat în dosarul în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Decizia a fost luată, miercuri, 28 februarie, de magistrații Judecătoriei Buiucani. Potrivit acestora, fostul procuror general nu ar întruni elementele infracțiunii.

În acest dosar a fost achitată și o a doua inculpată, Maria Cobzari, fosta șefă a secției resurse umane a Procuraturii Generale. Procurorii au cerut ca Alexandr Stoianoglo să fie condamnat la opt ani de închisoare, iar Maria Cobzari – la șase.

Fostul procuror general susține că nu a fost prezentată nicio probă care i-ar demonstra vinonăția și a reiterat că dosarul este o comandă politică, iar singurul scop a fost înlăturarea lui din funcție, susține Stoianoglo.

Niciun martor care a fost audiat și în cadrul urmăririi penale nu a dat nicio mărturie împotriva mea, martorii acuzării, majoritatea au confirmat că nu au avut niciodată comunicarea cu mine. Cum poate o persoană care nu are nimic, eu n-am întocmit ordinul, n-am transferat banii, n-am semnat documentele respective, cum eu trebuie să fiu atras la răspunderea penală”, a spus Alexandr Stoianoglo, fostul procuror general.

Avocatul Victor Munteanu susține că justiția a triumfat astăzi.

Deși soluția noi o prevedeam și, conform constatărilor pe care le-am avut de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care la un moment dat a comunicat cauza Guvernului Republicii Moldova, inclusiv pe episodul cu Chitoroaga, în care Curtea nu a constatat o bănuială rezonabilă că domnul Stoianoglo ar fi putut săvârși această infracțiune”, a menționat Victor Munteanu.

Alexandr Stoianoglo a deținut funcția de procuror general al Republicii Moldova din noiembrie 2019 și a fost suspendat din funcție în octombrie 2021, când pe numele său au fost pornite mai multe cauze penale, pe care el le-a calificat ilegale. Doi ani mai târziu, CEDO a constatat că suspendarea lui din funcție putea fi în principiu justificată de faptul că procurorul general avea competențe extinse pentru a supraveghea investigațiile penale și că aplicarea unei astfel de măsuri față de procurorul general nu putea, în sine, să determine o problemă din perspectiva Convenției.

Totuși, Curtea a atenționat că garanțiile procedurale se impuneau a fi implementate pentru a asigura că mecanismul de suspendare nu este folosit în mod arbitrar. Curtea de la Strasbourg a obligat țara noastră să-i achite lui Alexandr Stoianoglo 3 600 de euro pentru a compensa prejudiciul moral suportat de acesta în urma acoperirii mediatice extinse a cauzei sale.

Stoianoglo a fost eliberat din funcție prin decret prezidențial pe 26 septembrie 2023, la propunerea CSP, după ce o comisie specială i-a oferit calificativul „nesatisfăcător”.

În noiembrie, 2023, Curtea Constituțională a stabilit că prevederile legale în baza cărora Stoianoglo a fost evaluat sunt neconstituționale. Decretul prezidențial de demitere a fostului procuror general a fost contestat în instanță, care încă nu s-a pronunțat în acest caz.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media