Fermierii din Republica Moldova cer interzicerea de urgență a importului de floarea-soarelui: „În caz contrar, protestele sunt inevitabile”

Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului să interzică urgent importul de floarea-soarelui cel puțin până la finele anului curent. „În caz contrar, protestele sunt inevitabile”, au avertizat agricultorii.

Ultamutumul fermierilor vine după ce reprezentanții Asociației și ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare s-au întrunit într-o ședință cu mai mulți traderi de pe piața cerealelor și oleaginoaselor. Discuțiile s-au referit, în special, la prăbușirea bruscă a prețului la floarea-soarelui, după ce cel mai mare producător de ulei din Republica Moldova și-a anunțat intenția de a importa cultura din afara țării.

„În ultima săptămână, prețurile la floarea-soarelui s-au prăbușit vertiginos, cu aproximativ 2 lei per kg și sunt mai mici cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale. În prezent fermierii sunt impuși să comercializeze floarea soarelui mult sub prețul de cost. Se repetă scenariul cu grâul și orzul, agravat prin faptul că la sudul țării, din cauza secetei, recolta culturilor de grupa a doua s-a diminuat semnificativ”, afirmă reprezentanții Asociației Forța Fermierilor.

Aceștia susțin că atât din cauza importurilor în cantități mari de materie primă din afara țării, dar și pe motiv că Guvernul nu acceptă introducerea moratoriului la plata datoriilor agricultorilor și nu a accesat fonduri europene pentru compensații, falimentul fermierilor este iminent.

„Înainte ședinței noi am primit informația din mai multe surse că fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, deja a importat din Ucraina nouă vagoane de materia primă și se așteaptă în zilele următoare încă 30 de vagoane. Mai mult ca atât, am fost informați ca întreprindere a încheiat un contract pentru importul floarei soarelui în cantități de sute mii de tone, care urmează să fie importate în Moldova până la finele anului 2023“, comunică fermierii.

Mai mult, aceștia susțin că reprezentanții companiei Trans Oil, care au participat la ședința, nu au infirmat informația respectivă. Iar la scurt timp, Forța Fermierilor a primit informația verbală de la Serviciul Vamal că probabil în luna septembrie Trans Oil va importa pentru fabrica de la Bălți aproximativ 15-20 mii tone de floare soarelui. În acest context, Asociația Forța Fermierilor cere urgent Guvernului să interzică importul de floarea-soarelui, cel puțin până la 31 decembrie 2023. Altfel, aceștia anunță că vor fi nevoiți să iasă din nou la proteste.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media