A moștenit talentul muzical de la mama sa, iar dragostea pentru Dumnezeu și darul de a compune versuri de la tatăl său. Vazgen Oganesian, de naționalitate armean, dar originar din Rusia, care are o dragoste aparte pentru țara noastră, cântă cu drag și pasiune cântecele lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici, chiar dacă nu ne vorbește limba.
Bărbatul, care s-a refugiat în țara noastră pentru că este împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina, spune că este impresionat de poeziile și cântecele românești și le cântă cu o deosebită plăcere. În ajunul Anului Nou, artistul a invitat echipa ONE TV în studioul său, unde am ascultat pe îndelete melodiile care le interpretează și am depănat amintiri.
Artistul ne-a povestit că, în timp ce susținea un concert pe o scenă din Moscova, a primit un disc cu muzică de la Eugenia Ursu. Ulterior, acest cadou l-a ajutat să ne descopere poporul și tradițiile.
„Când mi-au dat CD-ul cu cântecele lui Aldea-Teodorovici, mi-au plăcut două cântece: „Eminescu” și „Pentru ea”. La acel moment nu înțelegeam despre ce erau, dar apoi când am solicitat traducerea, cel mai mult m-a uimit refrenul: „Dumnezeu, prima oară / Când a plâns printre astre / El a plâns peste țară / Cu lacrima limbii noastre…” Și eu m-am gândit, cât de mult își iubește omul limba, că i-a dat lui Dumnezeu, lacrimi ale limbii lui. Sincer să spun, citind traducerea versurilor, am crezut că este un poet din epoca renașterii, deoarece amploarea mi-a uimit imaginația, după care am aflat că este viu și este contemporanul nostru”, povestește Vazgen Oganesian, artist.
În 2007, Vazgen decide să se înscrie la concursul „Două inimi gemene”, dedicat Doinei și lui Ion Aldea Teodorovici, unde debutează cu piesa „Pentru Ea” și câștigă premiul întâi. După acel concurs, între el și Grigore Vieru s-a legat o prietenie strânsă, spune cântărețul.
„Atunci, în comisie erau personalități marcante ale culturii: Mihai Munteanu și Grigore Vieru. Când am cântat la Gala Laureaților piesa „Pentru ea”, scena la Palatul Național fiind înaltă, m-am așezat în genunchi la final, iar el a alergat cu flori. Ca să le iau, a trebuit din nou să mă așez în genunchi. Aceasta a fost prima noastră interacțiune. Apoi discuția a continuat deja la banchet, unde el m-a întrebat despre părinții mei, despre viața mea, care sunt impresiile mele despre concurs. Atunci nu conștientizam că discut cu o persoană de o amploare atât de grandioasă și acea influență care el a putut-o acorda poporului moldovenesc”, mărturisește artistul.
Talentul său muzical a fost descoperit și de către marele compozitor Eugen Doga, care l-a invitat să facă parte din juriul concursului „Două inimi gemene”. De atunci, drumul său către Republica Moldova i-a conturat o nouă perspectivă. Cu toate acestea, ziua de 7 ianuarie 2009 a fost cea mai emoționantă, spune Vazgen.
„Noi am stat cu el cinci ore. Eu îi citeam poeziile mele, iar el îmi cânta cântece. Eu nu stiam că el compunea muzică. Era amuzant: eu cântăreț îi citesc poetului poezii, dar el, poet, îmi cântă mie, cântărețului, cantece. Atunci el a spus că va îmi va scrie mie, neapărat, o piesă ca să o cânt în duet cu Anastasia Lazariuc. Noi planificam în iunie să plecăm în România unde urma sa aibă trei concerte. Cu aceasta și ne-am luat rămas bun, ne-am cuprins strâns, ne-am fotografiat”.
Cu o lună mai târziu, artistul află cu tristețe că Grigore Vieru s-a stins din viață. Cu sufletul împovărat de durere și ochii înlăcrimați, Vazgen a cântat la funeralii pentru ultima dată piesa „Pentru Ea” în memoria lui Grigore Vieru.
„Uneori am impresia că acest suflet măreț a ademenit reprezentantul altui popor în țara sa, pentru că prin intermediul acestuia să aducă la cunoștință câtă frumusețe există în cultura voastră. Grație versurilor lui Vieru, muzicii lui Teodorovici și melodiilor lui Doga, inima mea, a unui cetățean străin, este parțial colorată în nuanțele tricolorului și dragostei pentru poporul vostru, limba și oamenii de artă”.
Artistul i-a dedicat lui Grigore Vieru și câteva versuri în limba română”
„ Ai sărutat prin versuri viața
Și ai scris copilărie în versuri,
Prin tine gândurile noastre
Au străbătut noi universuri,
Îmbrăţişat-ai adevărul
Când ai povățuit de bine,
Casa noastră părintească,
Să nu o dăm în mâini străine.
Tu ești al poeziei rege, un drumător de țară
Moartea nu te va ajunge.
Ești etern prin poezie,
Pentru tot ce ai dat din tine
Vei trăi în veșnicie”.
Când a început războiul din Ucraina, artistul a ieșit în Piața Roșie pentru a rosti o rugăciune pentru pace. Înțelegând mai apoi, că dictatura din Rusia se opune păcii, a decis să vină în Republica Moldova.
„Știu că și aici sunt oameni care susțin regimul lui Putin. Dar aflați poziția unui cetățean rus care a trăit întreaga viață în Rusia, care a obținut merite în domeniul culturii acelei țări: ceea ce se întâmplă acum în Rusia, e un adevărat demonism. Păzească Dumnezeu să se întâmple așa ceva aici sau în altă parte. Lumea întreagă trebuie să se gândească la acest lucru și să nu admită extinderea tiraniei. Ar însemna să revenim în secolul al XV-lea”.
Vazgen nu crede că va reveni în viitorul apropiat în Rusia. Casa mea este acum Moldova, spuse artistul.
„Analizând istoria seculară a Rusiei, constat că, deși mi-am construit viața în Rusia, făcând bine, dar într-un moment vine vreun tiran precum Putin și îmi distruge totul și atunci sunt nevoit să o iau de la capăt. Care sunt garanțiile că Putin va pleca și eu mă voi putea întoarce? Cred că singura condiție în care aș alege să revin în Rusia este faptul de a reveni în calitate de președinte al Rusiei”.
Vazgen se implică activ și în acțiuni umanitare și voluntariat la Crucea Roșie, deja de mai bine de 18 ani. Artistul oferă și lecții de canto copiilor. Cu toate acestea, lucrează și la alte proiecte grandioase pe care își dorește să le realizeze.
„Am diverse proiecte interesante, unele dintre acestea sper să le pot realiza în Moldova. „Inima lumii” e o compoziție inedită. De ceva timp nutresc o dorință globală: de a instala în toate țările lumii „Aleea Dragostei”. E un proiect de arhitectură. Vizitatorii vor putea audia o rugăciune cu durata de 50 minute, dedicată iubirii”.
Interpretul le-a mulțumit cetățenilor Republicii Moldova pentru căldura care i se oferă zilnic.
„La mulți ani, stimați cetățeni ai Republicii Moldova! Vă urez multă sănătate. Sunt ferm convins că anume acest sentiment ne face viața minunată. Doresc întregii țări prosperitate, realizarea tuturor viselor frumoase pe care le nutrește fiecare dintre voi. Fie ca melodia bucuriei să răsune mereu în sufletele voastre. Sunt încrezător că sentimentul de fericire are ochi, iar aceste priviri sunt îndreptate către inimile voastre. Sunt profund convins că iubirea supremă pe care o numim Dumnezeu are buze dulci, de miere. Fie ca aceste buze să vă sărute sufletele, iar voi, trezindu-vă în fiecare dimineață, să conștientizați că a trăi înseamnă a fi fericit. Iubiți-vă reciproc, fiți fericiți! Vă iubesc cu toată sinceritatea. La mulți ani!”