DOC Un fost membru al CSP s-ar fi întâlnit cu Ilan Șor. PA, detalii despre concursul viciat pentru șefia PG

Procesul penal pornit de Procuratura Anticorupție pe marginea concursului viciat pentru funcția de procuror general a scos la iveală posibile legături dintre fostul membru al CSP Andrei Roșca cu fugarul Ilan Șor. Totodată, PA a stabilit că Roșca s-a văzut înainte și după anularea concursului cu fostul membru al CSP Olesea Vîrlan, cea care l-ar fi depunctat intenționat pe unul dintre candidații la șefia PG. Info1.md a solicitat de la Procuratura Anticorupție ordonanța prin care a fost clasat procesul penal, iar instituția a dat curs solicitării.

Astfel, potrivit documentului, PA a stabilit că Olesea Vîrlan l-a depunctat intenționat pe Ion Munteanu, iar drept urmare, concursul pentru funcția de procuror general a fost anulat, însă Vîrlan ar fi acționat în interesul lui Andrei Roșca, fost membru al CSP.

PA a stabilit că cei doi sunt persoane apropriate. Timp de 6 ani, ambii au activat în Procuratura Rezina, Olesea Vîrlan fiind subalterna lui Andrei Roșca, care deținea funcția de procuror-șef.

”Această relație apropriată este stabilită și prin faptul că de două ori pe parcursul anului 2022, Andrei Roșca a încercat să-l influențeze pe Procurorul General interimar Dumitru Robu, să o numească pe Olesea Vîrlan în funcție de adjunct interimar, care ar rezulta într-o promovare profesională și un salariu mai mare”, se arată în document.

De asemenea, s-a constatat că Andrei Roșca și Olesea Vîrlan s-au întâlnit cu 2 zile înainte de proba de interviu și 3 zile după proba de interviu în care Olesea Vîrlan a viciat concursul prin depunctarea candidatului Ion Munteanu. Roșca a spus în cadrul audierilor că nu a discutat despre concurs cu Vîrlan.

Procurorii au examinat și alte motive care i-ar fi putut influența pe Olesea Vîrlan și Andrei Roșca să vicieze concursul, inclusiv potențiale legături cu persoane cu interese în sabotarea concursului pentru funcția de procuror general, adică în interesele unui grup criminal organizat.

PA a constatat că soția lui Andrei Roșca a lucrat în perioada 2014-20121 la compania Avia Invest SRL, afiliată fugarului Ilan Șor.

”Conform datelor FISC, în 2017 și 2018, aceasta a desemnat 2,8% din venitul său către beneficiarul Fundația MIRON SHOR, care denotă o susținere personală a lui Ilan Șor și nu doar o atitudine detașată de serviciu în cadrul companiei Avia Invest SRL”. 

Oamenii legii au stabilit că Roșca a zburat în Dubai în luna noiembrie anul trecut , în perioada în care și Ilan Șor se afla în Emiratele Arabe Unite, însă în Abu Dhabi.

”Fiind întrebat despre motivul acestei călătorii în Emiratele Arabe Unite în noiembrie 2023, Andrei Roșca a susținut că a călătorit cu o persoană să sărbătorească o zi de naștere. Dat fiind faptul că această terță persoană este afiliată politic, fiind anterior candidat la alegerile Parlamentare din iulie 2021 (nu din partea Partidului Politic Șor, dar un alt partid), există careva suspiciune că vizita lui Andrei Roșca în Dubai avea ca scop întâlnirea cu persoane politice, inclusiv potențial Ilan Șor, care poate călători în destinații limitate fiind anunțat în căutare de către Interpol și care a ales un oraș în Emiratele Arabe Unite ca destinație în timp recent. Vizita lui Andrei Roșca la Dubai din 26.11.2023 a avut loc când actualul concurs pentru funcția de Procuror General era în derulare și când Andrei Roșca încă deținea funcția de membru CSP”, informează PA.

Procuratura Anticorupție afirmă însă că nu au fost acumulate suficiente probe în cadrul procesului penal pentru a stabili o legătură directă între Andrei Roșca și Ilan Șor și nu s-a stabilit că Olesea Vîrlan cunoștea despre aceste potențiale legături cu un grup criminal organizat.

PA mai menționează că Olesea Vîrlan a refuzat să se prezinte la audieri, dar a expediat o scrisoare. Ea a catalogat drept calomnie infromațiile apărute în spaiul public după ce concursul pentru funcția de procuror general a eșuat.

”…pot să reiterez că nu mă simt bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de către mine. Erorile de evaluare se datorează și faptului, că nu am efectuat o ședință instructivă (probabil din lipsa de timp) în care să discutăm cum are loc o evaluare pentru astfel de exercițiu, la ce aspecte trebuie de atras atenția, cum poate fi evitat subiectivismul, riscurile unei evaluări greșite, capcanele ce pot apărea în procesul de evaluare și factori care pot cauza o evaluare greșită”, a spus Vîrlan.

Amintim că, Procuratura Anticorupție a clasat procesul penal privind concursul CSP pentru funcția de procuror general, dar a pornit un proces contravențional pe numele Olesei Vîrlan, care l-ar fi depunctat intenționat pe Ion Munteanu, în cadrul concursului. Astfel, Vîrlan, fost membru CSP, ar putea fi amendată și privată să exercite o anumită funcție.

Luni, CSP a inițiat un nou concurs.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media