Dezinformarea şi acțiunile ostile care pun în pericol securitatea statului vor fi investigate ca trădare de patrie. În acest sens, deputaţii PAS au propus un șir de modificări la Codul Penal. Potrivit amendamentelor, cei care vor organiza campanii de dezinformare vor fi pedepsiți cu până la 20 de ani de închisoare. Proiectul care urmează să fie votat în plenul Parlamentului a fost criticat de deputații din opoziție, care au declarat că vor contesta modificările la Curtea Constituțională dacă acestea vor fi votate de Legislativ.
”Această formă de trădare de patrie va suna în felul următor: acțiuni ostile împotriva securității statului. Legea securității statului spune că reprezintă o amenințare gravă în adresa statului campaniile de dezinformare. Și aici am venit cu explicații în nota informativă și am spus că ar putea să intre în forma de trădare de patrie acțiuni ostile împotriva Republicii Moldova campaniile, dar nu dezinformarea. Campaniile de dezinformare care se fac în înțelegere, într-un plan bine determinat cu o putere străină în detrimentul statul Republicii Moldova. În continuare se păstrează acele forme de trădare de patrie care erau și anterior trecerea de partea dușmanului, spionaj, prin divulgarea secretului de stat”, Igor Chiriac, deputat PAS.
Totodată aleșii PAS dau asigurări că libertatea de exprimare va fi respectată.
”Nu vor fi atrași la răspundere persoanele care vor avea o altă opinie. Nici într-un caz. Libertatea de exprimare este una consfântă în constituție și ea va fi respectată în continuare de fiecare dată. Cei care comit trădare de patrie de interese material, cei care își vând țara pentru bani să poartă răspundere agravantă, conform articolului de trădare de patrie prevăzut aliniatul 2 de la 15 la 20 de ani de închisoare”, Igor Chiriac, deputat PAS.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că toate persoanele care vor atenta la securitatea țării vor fi sancționate, inclusiv deputații apropiați fugarului penal Ilan Șor.
”Cei care contribuie, participă deliberat la acțiuni îndreptate împotriva statului dirijate de grupări criminale sau de state neprietine în raport cu noi să înțeleagă că sunt pasibile de astfel de consecințe. Noi suntem obligați să ne apărăm țara și aici bandiții au acte în regulă. Trebuie să oferim tot instrumentariul cât mai clar, cât mai eficient și asta este rolul Parlamentului”, Igor Grosu, președintele Parlamentului.
Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor susțin că dacă amendamentul va fi votat în plen, aceștia vor ataca documentul la Curtea Constituțională.
”S-a format o caracatiță juridică, care ne implementează mai multe acte legislative având un singur scop închiderea gurii celui care nu sunt de acord cu cei de la guvernarea PAS. Dacă să vorbim de ideiile și noțiunile eu cred că noi în cadrul fracțiunii ne vom consulta. În fond nu sunt schimbări mari 03:52 problema este în argumentare care permite lacunar anumite interpretări cum ar fi dezinformarea și celelalte puncte. Și aici trebuie să fim mult mai atenți, să ne gândim la strategia de atac inclusiv la Curtea Constituțională”, Adrian Albu, deputat BCS.
Deputatul neafiliat, Vasile Bolea, care face parte din gruparea politică controlată de Ilan Șor și este acuzat de autorități că acționează în interesul Kremlinului, susține că în acest caz este nevoie de opinia Comisiei de la Veneția și a Curții Constituționale.
”Ce înseamnă trădare de patrie? Trecerea de partea inamicului, atunci când noi suntem în război, spionajul în folosul altui stat, acțiuni suversive care acționează asupra independenței țării noastre. Acestea sunt elemente de acțiuni de trădare de patrie și nicidecum dezinformarea”, Vasile Bolea, deputat neafiliat.
Amendamentul a fost elaborat cu scopul de a combate activitatea infracțională care vizează suveranitatea, independența şi securitatea Republicii Moldova. Iniţiativa urmează să fie votată în Parlament.