Caută
Close this search box.

Ombudsmanul, reacție la Ordinul DGÎ Găgăuzia: Implicarea copiilor în activitatea partidelor politice este interzisă

Avocatul Poporului, Ceslav Panico,  recomandă autorităților regionale din UTA Găgăuzia să respecte drepturile constituționale ale cetățenilor și să asigure drepturile omului în strictă conformitate cu legislația internațională și națională.

Solicitarea ombudsamnului vine în contextul informațiilor apărute în spațiul media precum că, în data de 2 februarie 2024, pe teritoriul Găgăuziei se preconizează a fi organizat un eveniment public cu ocazia referendumului din anul 2014, la care se cere participarea angajaților și discipolilor instituțiilor de învățământ din raioanele de sud ale țării.

Potrivit Ordinului nr. 01/1-08-38 din 29 ianuarie 2024 emis de Direcția Generală Învățământ Găgăuzia și semnat de șeful DGÎ Găgăuzia, Natalia Cristeva, directorilor instituțiilor publice de învățământ din Găgăuzia, li se „cere să organizeze  participarea angajaților instituțiilor la procesiunea festivă în componență cantitativă (în conformitate cu anexa 1  la prezentul Ordin)” și „participarea elevilor de clasa a XII-a (în conformitate cu anexa 2 la prezentul Ordin ) la evenimentul din 2 februarie 2024”.

Potrivit Ordinului, se cere participarea a 500 de angajați din 44 de instituții de învățământ și 80 de elevi din 5 licee din Găgăuzia.

În temeiul punctului (1) al articolului 20 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, fiecare persoană are dreptul la libertatea de întrunire și asociere pașnică.

În context, Avocatul Poporului își exprimă îngrijorarea în legătură cu informațiile apărute privind participarea obligatorie la aceste evenimente a angajaților și elevilor instituțiilor de învățământ din Găgăuzia. Acesta menționează că „participarea profesorilor și discipolilor instituțiilor de învățământ și a oricăror altor persoane la diferite tipuri de întâlniri poate fi înfăptuită strict în mod voluntar”.

În conformitate cu punctul 2 al Articolului 7 din Legea cu privire la întruniri  nr. 26-XVI din 22 februarie 2008,  nimeni nu poate fi obligat să participe sau să asiste la o întrunire. Totodată, menționez că în temeiul punctelor 2 și 3 din articolul 19 din Legea cu privire la Drepturile Copilului nr. 370 din 30 noiembrie 2023, (2) Copiii au dreptul la întruniri pașnice și (3) Implicarea copiilor în activitatea partidelor politice și asocierea lor în partide politice este interzisă”, se menționează în mesajul Avocatului Poporului.

Totodată, ombudsmanul aduce la cunoștință că fiecare are dreptul la libertatea de a participa la întruniri pașnice, care sunt principalele componente ale democrației.

Dreptul la întrunire pașnică include dreptul de a organiza întâlniri, demonstrații, greve și proteste, atât la nivel local, cât și în mediul online. Dreptul la libertatea de asociere include dreptul persoanelor de a interacționa între ele și de a se organiza în scopul exprimării colective, promovării, asigurării și protejării interesele lor comune. Avocatul Poporului recunoaște și protejează dreptul cetățenilor la întruniri pașnice și reamintește tuturor că participarea cetățenilor la întruniri, procesiuni, foruri etc. trebui să fie doar voluntară”,  subliniază Ceslav Panico.

Reamintim că marți, 30 ianuarie, Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat în contextul informațiilor apărute în spațiul public referitor la ordinul  Direcției Generale Învățământ Găgăuzia prin care școlile din UTA Găgăuzia ar fi obligate să participe în data de 02 februarie 2024 la evenimentul public menționat. În context, reprezentanții MEC au îndemnat Direcția Generală Învățământ Găgăuzia, directorii instituțiilor publice de învățământ general și cadrele didactice să nu admită perturbarea procesului educațional.

CITEȘTE ȘI: MEC solicită Direcției Generale Învățământ Găgăuzia să nu admită perturbarea procesului educațional

Ziua de 2 februarie a fost declarată oficial zi de sărbătoare în UTA Găgăuzia, în urma unei decizii a Comitetului Executiv găgăuz. Găgăuzii vor sărbători zece ani de la desfășurarea referendumului,  declarat ilegal și antistatal de autoritățile de la Chișinău, prin care și-au declarat cu o majoritate covărșitoare, dorința ca vectorul geopolitic al Găgăuziei să fie unul estic și nu proeuropean așa cum declară autoritățile de la Chișinău.

 

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA