Profimedia Images

De necrezut. Un strat de spumă toxică a acoperit un râu din New Delhi

De necrezut. Un strat de spumă toxică a acoperit un râu sacru lângă New Delhi. Oamenii beau apa otrăvită și se roagă. Asta se întâmplă în condițiile în care capitala Indiei se confruntă cu un nivel de poluare extrem de periculos, iar școlile au fost închise.

 

Această spumă s-a format în ultima săptămână în secțiuni ale râului Yamuna și are un curs de 1.376 kilometri. Spuma cu miros înțepător conține niveluri ridicate de amoniac și fosfați, care pot duce la probleme respiratorii și ale pielii, potrivit experților. Un start toxic similar a apărut și pe un canal din statul Tamil Nadu din sudul Indiei. Imagini publicate de agenția de presă locală arată cum rafale puternice de vânt duc spuma pe șoselele pe care circulau mașini și motociclete, transmite Digi24.

Deja de zeci de ani mai multe secțiuni din Yamuna au fost afectate de deversarea de substanțe chimice toxice și de apele uzate netratate. Râul este negru și plin de nămol, în timp ce deșeurile de plastic îi flanchează malurile. Râul este cel mai poluat în zonele din jurul orașului Delhi, din cauza populației dense și a nivelului ridicat de deșeuri, mai este specificat în aceeași sursă.

Deși apa este extrem de toxică, mulți localnici continuă să folosească apa pentru a se scălda și chiar o beau. Imagini similare s-au văzut și în septembrie, când de asemenea, s-a format spumă toxică pe Yamuna. Hindușii sunt adesea văzuți participând la ritualuri în râu, înconjurați de spuma densă. În fiecare an, mulți se adună pe malurile Yamunei pentru a sărbători Chhath Puja, un festival dedicat zeului soarelui Lord Surya, unii trecând prin spumă pentru a se scălda și a se ruga.

Potrivit companiei elvețiene de calitate a aerului IQAir, în această săptămână, timp de mai multe zile consecutive, New Delhi s-a clasat pe primul loc ca fiind cel mai poluat. Joi, orașul avea un indice de calitate a aerului de 517 – un nivel considerat periculos, potrivit companiei. Prin comparație, cel mai puțin poluat oraș din lume, Oslo, are un indice de doar trei. Capitala Chinei, Beijing, care obișnuia să figureze frecvent pe lista celor mai poluate din lume, a făcut în ultimii ani pași mari pentru îmbunătățirea calității aerului și a ajuns la un indice de 25 – un număr considerat „bun”.

Alte două orașe indiene – Calcutta și Mumbai – s-au clasat pe lista celor mai poluate 20 de orașe din lume, cu indici de 205 și 102.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media