VIDEO Creștinii ortodocși de stil vechi încep Postul Crăciunului. Recomandările preoților și nutriționiștilor

Postul Crăciunului pe stil vechi, cunoscut și ca Postul Nașterii Domnului începe pe 28 noiembrie și va dura până pe 7 ianuarie. Dacă pentru creștini postul este o purificare a sufletului, pentru comercianți înseamnă vânzări mai mici, deoarece oamenii renunță la un șir de produse.

Preoții le recomandă oamenilor să se gândească și la fapte nu doar la farfurie, nutriţioniştii le sugerează să fie atenți la aportul caloric şi cel de proteine.

Maria Carp lucrează de mai bine de 20 de ani la piața centrală din Capitală. Femeia mărturisește că în ultimul an vânzările au scăzut considerabil, iar în post se vând în special fructele și legumele:

Aici doar trecători, nu sunt așa vânzări cum erau cu ani în urmă. Când se începe postul vânzările sunt mai mari? Se simte oleacă, merge fasolele, varza, cartofii”.

Unii cumpărători spun că postul alimentar îi costă mult iarna.

Legumele și fructele nu că prețurile sunt mari, salarile sunt mici, dacă nu este industie în țară, agricultură forțată, prețurile sunt așa în toată lumea”.

Am lucrat și am meritat să avem o pensie mai mare. 2000 de lei, asta e pensie? Asta e ban pentru prețurile care sunt aici, e de râs înțelegeți. Am luat niște ciuperci, am vrut mai multe dar sunt scumpe”.

La taraba de carne am găsit-o pe Tatiana. Femeia susține că numărul de cumpărători a scăzut substanțial. Odată cu începerea postului ea spune că pierde 50 la sută dintre clienți.

Este lume că ține post. dar este lume care vrea să cumpere dar nu are bani, salarile și pensile sunt mititele si asta e problema. Vânzările în post sunt mai slabe. Față de anul trecut, anul acesta a stat mai slab”.

Vânzările au fost permanent slabe, tot timpul, vedeți, nu e nimeni în sală. În post vânzările sunt foarte slabe, dar permanent e slab, lume nu e în țară”.

În timp ce unii oameni spun că respectă postul pentru purificare sufletească, alții îl văd ca pe o oportunitate de a scăpa de kilogramele în plus.

„- DVS țineți post?

Așa, de la început, o săpămână, două, nu îl pot ține. Vreau să mai slăbesc oleacă

Este o purificare a sufletului și a trupului cu siguranță, nu se ține prin limitarea la produse de alimentație dar și prin gânduri rele, fape bune nu mumai în perioada postului, dar și în viață”.

Nutriționiști le recomandă oamenilor care respectă postul să fie atenți la produsele consumate și să-și asigure un aport caloric și proteic echilibrat.

Maria-Victoria Racu, nutritionist ANSP:
Proteina vegetală nu este cu o valoare biologic înaltă ceea ce înseamnă că un produs vegetal nu conține toți aminoacizii necesari. Aminoacizii sunt aceiași cărămizi de construcție pe care le utilizează organismul nostru ca să-și formeze proprile proteine din corp. De aceea este foarte important să combinăm produsele vegetale să ne luăm amonoacizii esențiali pentru organismul nostru”.

Pentru a acoperi necesarul de proteine, specaliștii recomandă consumul zilnic de produse bogate în proteine vegetale precum lintia roșie, mazărea, nautul, soia și ceriale intergrale.

Maria-Victoria Racu, nutritionist ANSP:
Combinând în fiecare zi trei porții de ceriale și două porții de leguminoase putem să ne luăm toate tipurile de aminoacizi, care are nevoie corpul nostru să își sintetizeze proprile proteine. Totodată să nu uităm de semințe, cel mai bogat produs în proteine este semințele de dovleac”.

Postul nu înseamnă doar dietă, ci şi bucurie sufletească, spun preoții.

Octavian Moșin, paroh biserica Întâmpinarea Domnului, Chișinău:
„Este un post al bucuriei, al așteptării Mântuitorului. Postul este rânduit pentru toți oamenii care se pot înfrâna, postul nu este doar cu mâncarea dar e un post de păcate asa cum spunem noi să înădușim pornirile noastre păcătoase, încercăm să devenim cumva mai buni, fiecare categorie de oameni e cu postirea sa, unii se pot înfrâna alții nu, atunci din anumite considerente e vorba de copii, de bolnavi, e vorba de oamenii care duc muncă grea, nu pot posti trupește, sigur că le recomandăm să postească duhovnicește”.

Postul Crăciunui sau Nașterii Domnului este primul post din anul bisericesc.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA